Victor Ponta și Traian Băsescu se încălzesc pentru scandalul „bilețelul de Bruxelles”
Sugestia unui angajament scris către liderii UE cum că problemele din Justiție vor fi rezolvate cu termene precise în perspectiva aderării la spațiul Schengen, venită din partea președintelui Traian Băsescu, a fost parată de premierul Victor Ponta cu un atac subtil. De la Bruxelles, primul-ministru a avansat intenția de a semna în comun cu peședintele o altă scrisoare, cu un conținut anunțat înainte de a fi negociat între Palate, făcându-i lui Traian Băsescu oferta de a o înmâna el însuși șefilor de state și de guverne la Consiliul European de joi.
Disputa epistolară pornită la Bruxelles ar urma să continue la ședința de mâine a CSAT, când Victor Ponta intenționează să-i pună pe masă lui Traian Băsescu textul scrisorii promise oficialilor UE. Potrivit surselor gândul președintele și premierul nu au avut anterior o discuție în legătură cu o scrisoare comună, Traian Băsescu nefiind de altfel dispus să se angajeze în niciun fel în numele guvernului la Bruxelles.
Contrele vin la o săptămână după ce președintele i-a propus premierului, „o nouă soluție pentru numirea Procurorului General și a șefului DNA” de la 10.000 de metri altitudine, în timp ce aeronava prezidențială zbura spre America Latină, cu argumentul că ideea i-a venit prea târziu pentru a-i fi comunicată mai întâi guvernului. Răspunsul guvernului a fost negativ.
Episodul 1: Băsescu îi cere lui Ponta să-și pună cenușă în cap
Sarabanda scrisorilor pentru Bruxelles a pornit duminică, de la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă raportul critic la adresa Justiției din România va influența negativ calendarul aderării la Schengen, Băsescu i-a sugerat lui Ponta să dea în scris cu termene concrete că guvernul și parlamentul vor rezolva restanțele, pentru a convinge țări ca Olanda și Germania care condiționează cele două dosare.
„Eu, dacă aș fi în situația de a clarifica niște lucruri, aș face o scrisoare oficială care ar viza părțile negative semnalate de raport și care provin din clasa politică, aș face o scrisoare către Bruxelles, către toți șefii de stat și de guvern din Uniune – «uite, ne propunem să rezolvăm următoarele lucruri» – pentru că ar fi ascultate, nimeni nu ar gândi în UE că poți să scrii ceva, să adresezi tuturor statelor membre și să nu respecți. În așa fel încât dezbaterea din Consiliul de Justiție și Afaceri Interne din martie, care va lua în analiză aderarea la Schengen, să nu se facă fără să fie această scrisoare”, a spus Băsescu, menționând concret USL ca „principalul jucător”.
Episodul 2: Ponta îi propune lui Băsescu să fie curierul guvernului
De la Bruxelles, Ponta a răspuns anunțând o altă scrisoare. Tot despre Spațiul Schengen, dar care nu include asumarea răspunderii pentru problemele din Justiție, ci doar concluzia că România îndeplinește condițiile tehnice pentru acest pas.
„L-am informat pe președintele Barroso că intenționăm să transmitem o scrisoare comună, semnată de către mine, de președintele țării și de președinții Camerelor Parlamentului, tuturor șefilor de stat și de guvern din Europa solicitând un răspuns pozitiv privitor la aderarea României la Spațiul Schengen în martie”, a spus Ponta, umăr la umăr cu Barroso.
Ulterior, premierul a anunțat și următorii pași: „Mâine voi prezenta președintelui un draft al scrisorii, ca să o semneze. Este până la urmă un apel al nostru, un subiect în jurul căruia suntem uniți. Poate chiar o aduce, joi, președintele la Consiliul European și o dă fiecărui șef de guvern”.
Că cele două scrisori sunt complet diferite a admis inclusiv premierul, câteva ore mai târziu. „E o aberație (propunerea lui Traian Băsescu, n.r.). N-are nicio legătură una cu alta. Către MCV nu trebuie să scriem scrisori, că nu e o chestie epistolară. Despre MCV, mai discutăm în decembrie. Cu presa am lămurit-o, trebuie să mai rezolve CSM problemele interne. În scrisoarea pentru Schengen mă bazez pe faptul că suntem pregătiți să aderăm în martie. Cred că toată lumea e de acord”, a explicat Ponta, într-o intervenție telefonică la RTV.