„Dezastrul administrativ generat de întreruperea sistemului electronic de achiziții publice SEAP, din cauza exclusivă a incompetenței Guvernului de tehnocrați, este după părerea mea cel mai întemeiat și corect motiv pentru depunerea unei moțiuni de cenzură imediat după 15 iunie! Faptul că întreaga țară e blocată dintr-o cauza clară de incompetență și delăsare reprezintă o situație atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancționeze (prin moțiune de cenzură, dar și o Comisie specială de anchetă)!”, a scris Ponta pe Facebook.
Fostul premier a criticat sistemul electronic de achiziții publice, dar și modalitatea de acțiune a Guvernului, fapt care a determinat suspendarea SEAP din cauza lipsei normelor de aplicare.
„Ce înseamnă suspendarea Sistemului!? Toate instituțiile publice din România (școli, spitale, primării, alte autorități locale, case de bătrâni, pompieri, CNADNR etc.) dar și cei care eventual doreau să deruleze programe finanțate din fonduri europene au două opțiuni:
1. Nu achiziționează nimic până pe 15 iunie și pun lacătul pe toate aceste instituții – ceea ce clar reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu;
2. Achiziționează prin încredințare directă, fără a folosi SEAP – și deci iar sunt pasibili de abuz în serviciu”, a mai scris Victor Ponta.
Pe 26 mai, Agenția pentru Achiziții Publice a anunțat că Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) va fi nefuncțional până la 15 iunie, procedurile de atribuire a contractelor fiind întrerupte temporar, ca urmare a unor disfuncționalități de natură tehnică și operațională de la nivelul sistemului.
Începând cu data intrării în vigoare a noilor legi în domeniul achizițiilor publice și totodată a abrogării prevederilor referitoare la evaluarea documentațiilor de atribuire de către ANAP, dar și a Hotărârii Guvernului nr. 1660 din 22 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publică prin mijloace electronice din Ordonața de urgență a Guvernului nr. 34/2006, inițierea procedurilor de atribuire de către autoritățile contractante în SEAP va fi întreruptă temporar până la data de 15 iunie 2016.
În principal, până la acest moment nu a fost finalizată metodologia referitoare la fluxul de inițiere în SEAP a procedurilor de atribuire, care trebuie adaptată la noua legislație.
Varianta finală a pachetului legislativ a fost adoptată de Parlamentul României în data de 10 mai 2016, iar Normele metodologice de aplicare a noilor legi sunt pregătite pentru a fi aprobate în Guvern. În aceste sens, autoritățile contractante trebuie să elaboreze și să transmită spre evaluare documentațiile de atribuire începând cu data de 15 iunie 2016.