Prima pagină » Știri politice » Victorie a premierului Marcel Ciolacu. Românii vor călători FĂRĂ vize în SUA. Rata de respingere a scăzut sub 3%

Victorie a premierului Marcel Ciolacu. Românii vor călători FĂRĂ vize în SUA. Rata de respingere a scăzut sub 3%

Victorie a premierului Marcel Ciolacu. Românii vor călători FĂRĂ vize în SUA. Rata de respingere a scăzut sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a obținut o nouă victorie pentru români. Rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub 3%, adică 2,61%, ceea ce înseamnă că vom putea călători fără vize în Statele Unite.

 

Nivelul ratei de refuz a vizelor SUA pentru români a coborât la 2,61%. România și-a atins astfel obiectivul de reducere a ratei de refuz a vizelor SUA pentru turism și afaceri sub pragul de 3%, îndeplinind condițiile pentru includerea în Programul Visa Waiver.

Visul românilor de a călători fără vize în Statele Unite ale Americii este din ce în ce mai aproape! Concluziile echipei americane de evaluare a îndeplinirii criteriilor pentru admiterea României în Programul Visa Waiver certifică seriozitatea eforturilor pe care le-am depus în comun, Guvernul României și fiecare român care a contribuit la acest rezultat solicitând sau reînnoindu-și cu succes viza SUA. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în îndeplinirea acestui obiectiv important, care va consolida și mai mult relația României cu partenerul nostru strategic de peste ocean, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În urma vizitei pe care au efectuat-o la începutul lunii noiembrie în țara noastră pentru evaluarea îndeplinirii criteriilor de securitate pentru includerea în program, reprezentanții Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) și cei ai Departamentului de Stat (DoS) au certificat progresul înregistrat de România pe parcursul ultimelor 12 luni în implementarea acordurilor care au vizat schimbul de informații pentru prevenirea și combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere.

Raportul de evaluare întocmit în urma acestei vizite va fi transmis de către Secretarul Departamentului Pentru Securitate Internă Secretarului de Stat al SUA și Comisiilor de Specialitate din Congresul SUA, pentru ca mai apoi să se facă anunțul oficial privind includerea României în Programul Visa Waiver.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Departamentul de stat al SUA urmează să anunțe datele oficiale ale programului Visa Waiver pentru țara noastră. Potrivit surselor noastre, am fost acceptați în programul Visa Waiver, după ce rata de refuz a vizelor a scăzut la 2.67%.

Programul VISA WAIVER permite românilor drept de ședere în SUA pentru o durată de 90 de zile și este valabil doar pentru turism și business.

 

Măsurile implementate de Guvern

Pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a realizat următoarele măsuri:

  1. Criterii tehnice de securitate
  2. Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei

MAI împreună cu DHS au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).

  1. Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System – Global)

La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.

  1. Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române

În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991.

Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie.

  1. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie

Legea nr. 174 din 3 iunie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate adoptată în iunie 2024 a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.

  1. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA

Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea la București unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți.

Scăderea ratei de refuz sub 3%

  • În luna septembrie 2023 au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le este acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.
  • Urmare a adoptării HG nr. 77 din 8 februarie 2024 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995, angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, au beneficiat de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condițiile legii, pentru orice tip de viză SUA.
  • Guvernul României a lansat campania Calificam Romania în Programul Visa Waiver prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2. https://calificamromania.gov.ro/

 

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadoarea SUA: „În viitorul apropiat, românii vor putea călători fără vize în SUA”

Premierul Marcel Ciolacu pleacă vineri la Budapesta pentru DEFINITIVAREA aderării complete la Schengen

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele