Președintele interimar al PDL București, Adriean Videanu, a declarat, luni, după întâlnirea reprezentanților partidului cu delegația FMI, CE și BM, că a fost agreat ca la fiecare misiune de evaluare să aibă loc și întrevederi cu democrat-liberalii.
Videanu a menționat totodată, într-o conferință de presă, că PDL va pune la dispoziția instituțiilor internaționale, în luna septembrie, „datele relevante” ale programului de guvernare pe care democrat-liberalii îl vor elabora.
„Reprezentanții PDL s-au văzut cu reprezentanții FMI, CE și BM și ceea ce am relevat este faptul că PDL este un partener credibil pentru FMI, CE și BM, indiferent dacă este la putere sau în opoziție. Cu alte cuvinte, PDL nu-și schimbă opiniile funcție de cum este la putere sau în opoziție. Suntem cei care am clădit acest acord, care s-a dovedit a fi extrem de eficient într-o perioadă de criză pentru România”, a spus el.
Potrivit lui Videanu, în urma discuției s-a relevat că „în România, din păcate, se face prea multă politică și prea puțină guvernare”.
„Din păcate, credibilitatea și predictibilitatea, elemente fundamentale pentru o reluare sănătoasă a creșterii economice, după trei luni de guvernare Ponta, sunt poate la minimul pe care România l-a înregistrat în ultimii 5-6 ani. Credibilitatea se construiește cărămidă cu cărămidă și ea poate fi distrusă într-o noapte printr-un demers politic”, a adăugat liderul democrat-liberal.
Adriean Videanu a opinat totodată că fondurile europene și creșterea consumului intern sunt în momentul de față „blocate”, ceea ce face ca prognoza de creștere, chiar revizuită la 1,2%, din punctul de vedere al PDL să fie „optimistă”. El a arătat că, potrivit evaluărilor PDL, „în condițiile actuale, creșterea economică va fi în jur de 0,7-0,8%”.
De asemenea, conform lui Videanu, la întâlnire s-a relevat faptul că este nevoie de mai multă stabilitate în legislație, motiv pentru care Codul muncii și Codul social trebuie continuate.
Adriean Videanu a mai spus că PDL va pune la dispoziția tehnicienilor FMI, CE, BM evaluările democrat-liberalilor care vizează un pachet de două măsuri referitoare la creșterea salariului minim corelat cu reducerea contribuțiilor sociale, ca un element de deblocare a economiei.
„Am agreat ca la fiecare misiune de evaluare să avem o întâlnire cu reprezentanții FMI, CE, BM, astfel încât împreună să facem o evaluare a ceea ce se întâmplă în societatea românească, din punctul de vedere al unui partid de opoziție. Totodată, undeva în septembrie vom pune la dispoziția FMI, CE și BM datele relevante ale programului de guvernare pe care PDL îl va elabora și cu care va ieși în campania electorală din această toamnă, ca o măsură preventivă și pentru Fond, Comisie și Bancă, în ideea de a ști efectiv la ce se așteaptă dacă guvernarea se schimbă”, a menționat el.
La rândul său, președintele PDL, Vasile Blaga a declarat, înaintea ședinței Biroului Permanent Național, că în cadrul discuției cu delegația FMI, BM și CE, democrat-liberalii au transmis o serie de principii pentru dezvoltarea durabilă a României.
Președintele PDL a declarat că a prezentat punctul de vedere al formațiunii față de continuarea colaborării cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.
„Suntem cei care am depus eforturi foarte mari pentru normalizarea acestui dialog și le-am explicat și dânșii au putut constata că noi nu ne schimbăm poziția atunci când suntem în opoziție față de atunci când am fost la putere”, a arătat Blaga.
Vasile Blaga a mai afirmat că a înmânat delegației FMI o serie de principii pe care PDL le consideră utile și necesare, pe termen scurt, mediu și lung, pentru o dezvoltare durabilă a României.
Președintele PDL a precizat că următoarea întâlnire cu delegația FMI va avea loc în septembrie, când democrat-liberalii vor prezenta proiectul programului de guvernare al formațiunii.