Videanu: Raportul corpului de control al premierului privind Hidroelectrica este „un abuz politic”

Publicat: 07 04. 2013, 14:37
Actualizat: 15 11. 2016, 07:07

Fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu a declarat, duminică, că raportul corpului de control al premierului referitor la actvitatea Hidroelectrica din perioada 2009-2010 este un „abuz politic fără precedent” în România.

Videanu a spus, la o conferință de presă, că acest control a fost superficial și că singura instituție care verifică modul de angajare al banului public este Curtea de Conturi, care nu a constatat nicio neregulă în perioada 2009-2010.

„În urma controlului făcut de Curtea de Conturi pe perioada 2009-2010 nu s-a constatat niciun prejudiciu. Ca urmare, raportul Corpului de control al primului-ministru este un abuz politic fără precedent în România”, a precizat Videanu.

El a mai spus că, în mod abuziv, corpul de control al primului-ministru nu a vrut să ia în calcul faptul că toate bugetele companiilor naționale, inclusiv bugetul Hidroelectrica, sunt aprobate de guvern.

„Și bugetul Hidroelectrica a fost aprobat prin hotărâre de guvern. La prima aprobare, la care eu am participat, a participat și primul-ministru Victor Ponta în calitate de ministru în cabinetul Emil Boc. Ori e neglijență în serviciu și domnul Ponta făcea prezență de fațadă în cabinetul Boc, ori nu știe să citească în buget. Eu cred că amândouă sunt valabile”, a adăugat Videanu.

El a spus că prin hotărâri de guvern s-au aprobat și indicatorii de performanță și că în perioada 2009-2010 toți acești indicatori au fost depășiți la Hidroelectrica.

„Mi se pare o acțiune pur politică acest demers al corpului de control al primului-ministru și, după ce autoritățile statului se vor pronunța, cei care au semnat acest raport vor trebui să răspundă în fața legii”, a mai spus Videanu.

El a apreciat că în momentul de față situația la Hidroelectrica este „una absolut dezastruoasă”, iar Hidroelectrica are un rol esențial în securitatea energetică a României.

Potrivit lui Videanu, astăzi Hidroelectrica vine energie sub prețurile din contractele bilaterale semnate cu „băieții deștepți”, a fost majorat prețul de reglementare pe care îl plătește populația și pe care Hidroelectrica îl subvenționa tot timpul.

„Se naște o întrebare: cine și de ce a luat decizia de intrare în insolvență a Hidroelectrica?”, a mai adăugat Videanu, care a spus că singura preocupare a USL este „să pună mâna pe justiție”, Uniunea nefiind interesată de asigurarea locurilor de muncă, de situația economică și de faptul că încasările bugetare au scăzut.