Luni la sediul PSD din Kiseleff, premierul Marcel Ciolacu a salutat „flexibilizarea” poziției Austriei în ce privește aderarea României la spațiul Schengen, într-o primă fază, cu spațiul aerian – Air Schengen. Totuși, Ciolacu a avansat și un posibil calendar pentru Schengen: în martie România să intre cu spațiul aerian, urmând ca după iulie 2024 să intre și pe cale rutieră.
Curg scenariile în ce privește un posibil calendar al aderării României la spațiul de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor – Schengen, asta după ce Austria și-a schimbat poziția față de țara noastră. Potrivit primului-ministru, Austria nu putea să „anunțe triumfător fără nicio condiție”, asta după ce cancelaria de la Viena a solicitat României și Bulgariei mai multe criterii pentru aderare. (detalii AICI)
Normal că mă bucur şi cred că şi dvs vă bucuraţi în egală măsură, este faptul că am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă. Nu putea să anunțe triumfalist că domne’ din acest moment, fără nicio condiție, o să intre România în Schengen primul pas aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub prezidenția Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru (…) Nu vă faceți probleme că deja s-au declanșat lucrurile…. în martie vom intra cu adevărat a spus luni dimineață, Marcel Ciolacu.
Astfel, calendarul aderării României de la Palatul Victoria prevede ca România să adere în martie la Air Schengen, sub președinția rotativă a Consiliului UE, adică a Belgiei, urmând ca din iunie-decembrie 2024, intrarea terestră a țării noastre să fie făcută sub președinția maghiară.
Marcel Ciolacu a precizat că în aceste momente, ministrul român de interne se află la Viena acolo unde poartă negocieri cu omologul său, Karner. Referitor la obiecțiile Austriei, premierul de la București a punctat faptul că unele dintre ele nu i se par „exagerate”.
Este ministrul de interne în momentul acesta la Viena la negocieri. Urmează pe urmă să meargă în Slovenia la negocieri, că nu credeți că din cerințele pe care le are Austria, care mie nu mi se par unele exagerate, fiindcă cu toții ne dorim întărirea frontierei și cu Bulgaria, și cu Ungaria, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a remarcat și carențele cu care se confruntă România. El a spus că fuga din țară a lui Cătălin Cherecheș a afectat imaginea României în ce privește controlul granițelor naționale.
„Nu ne păcălim unii pe alții și nu ne mințim. Dar, domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin a unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul. Dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri, dacă vrem să mințim și să băgăm tot timpul sub preș totul și să credem că noi păcălim pe toată lumea….am eu o teorie că șmecheria asta a distrus România, nu vom reuși, că nu ne crede nimeni”, a mai spus șeful social-democraților.
Potrivit primului-ministru, negocierile privind aderarea României la Schengen s-au purtat la cele mai înalte nivele, de la președintele României cu care „s-a coordonat” spune Ciolacu, până la ministrul de Externe sau ministrul de Interne, care au fost în contact cu cancelaria de la Viena.
Președintele bulgar, Rumen Radev a comentat condițiile puse de Austria în ce privește aderarea aeriană la Schengen a Bulgariei și României. Potrivit acestuia, important pentru bulgari este deschiderea Schengen pe cale terestră, nu doar aeriană.
„Pentru țara noastră, este de o importanță critică deschiderea granițelor terestre ale spațiului Schengen, și nu doar pe cele aeriene, așa cum au presupus a fi posibile Țările de Jos și Austria, cei mai înverșunați oponenți ai intrării țării noastre în spațiul european comun”, a precizat Radev pentru publicația bulgară Mediapol.
Ulterior, premierul Nikolay Denkov a definit ca „inacceptabile” condițiile de la Viena: „Nu am discutat niciodată intrarea noastră în Schengen în acest fel și nu este acceptabilă așa cum este definită. Nu este acceptabilă introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria și România. Ideea este să respectăm regulile regulamentului european, pe care deja le-am stabilit. Dacă cineva dorește reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este categoric inacceptabil”, a declarat prim-ministrul bulgar pentru postul bulgar BTV.
Reprezentata Comisiei Europene în România a precizat pe o rețea de socializare că poziția Comisiei Europene este una „clară”, susținând aderarea celor două state la UE.
„România și Bulgaria sunt pregătite să adere pe deplin la spațiul Schengen!Acestea îndeplinesc toate criteriile din 2011. România și Bulgaria au acționat în mod constant ca actori esențiali pentru dezvoltarea continuă a normelor Schengen”, a precizat Iulia Ramona Chiriac.
Sursa VIDEO/ Facebook – Marcel Ciolacu
CITIȚI ȘI: