„Suntem pe cont propriu”, a spus Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă, la un eveniment găzduit de grupul liberal Renew Europe. Oficialul european vorbea despre un plan european de investiții în apărare de aproape 100 miliarde euro, pe care îl va lansa pe 27 februarie.
„Semnalul de alarmă” de la care a plecat necesitatea ca Uniunea Europeană să investească în propria apărare militară ar fi venit de la o afirmație a fostului președinte american Donald Trump.
Comisarul a relatat, în cadrul evenimentului, o discuție dintre șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Donald Trump, la care a fi asistat în ianuarie 2020. Fostul șef de la Casa Albă ar fi spus că „dacă Europa este atacată, NATO nu o va sprijini”
Înapoi la 2020, ianuarie. Eram Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Eram la Davos. Și Donald Trump i-a spus Ursulei: Trebuie să înțelegi că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO a murit și vom pleca, vom părăsi NATO. A fost președintele Statelor Unite ale Americii, s-ar putea să se întoarcă, a spus Breton, citat de Politico.
Breton a adăugat că atunci a fost „un mare semnal de alarmă”.
Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur.
Donald Trump nu a fost niciodată fericit că obligațiile SUA față de NATO ar putea impune trupelor americane să intervină în apărarea altor țări. Iar, aliații europeni s-au simțit vulnerabili în urma declarațiilor fostului președinte.
Episodul 2020 nu este singular. La un an după preluarea mandatului de președinte, Trump punea la îndoială însuși scopul NATO, într-un interviu acordat lui Tucker Carlson, la Fox News.
Jurnalistul american l-a întrebat de ce ar trebui să meargă fiul său, să apere Muntenegru (care tocmai aderase la NATO), în cazul unui atac.
Fostul președinte a răspuns: Asta mă întreb și eu.
Înțeleg ce spui. Am pus aceeași întrebare. Știi, Muntenegru este o țară mică, cu oameni foarte puternici. Apropo, sunt oameni foarte puternici. Sunt oameni foarte agresivi. Pot deveni agresivi. Și felicitări, sunteți în al treilea război mondial, a spus Trump, în 2018.
Donald Trump se află în cursă pentru un nou mandat de președinte al Statelor Unite.
Programului european de investiții în apărare (EDIP) are ca scop consolidarea achizițiilor comune de arme și pregătirea UE pentru potențiale provocări de securitate.
Prezentarea programului european de investiții în apărare era programată pentru 8 noiembrie 2023, însă comisarul Breton, un susținător al construirii industriei de producție militară a UE a cerut Comisiei mai mult timp a se consulta cu ceilalți membri.
UE are în prezent două instrumente pe termen scurt pentru finanțarea munițiilor și a armelor care sunt în afara bugetului (adică nu sunt enumerate în CFM), conform Politico.
În primul rând, există fondul comun de achiziții EDIRPA de 300 de milioane de euro pentru țările care doresc să plaseze comenzi împreună, și există și ASAP, un fond de 500 de milioane de euro pentru creșterea producției de muniție și rachete.
CITEȘTE ȘI: