Liderul PNL Nicolae Ciucă spune că nu s-a decis, deocamdată, ce va face după rotaţia premierilor, care ar urma să aibă loc în luna mai. „Toată lumea își dă cu părerea, dar (…) în momentul de față nu am o alegere și nici nu am discutat, încă, în partid ce voi face”, spune șeful Executivului.
„Deoarece mai este vreme până în momentul în care voi lua o decizie referitoare la ceea ce voi face după predarea mandatului, în momentul de față nu am o alegere și nici nu am discutat, încă, în partid ce voi face.
Iar legat de celelalte posibilități, am văzut că ele se discute, fiecare își dă cu părerea. Când va fi vremea să luăm o decizie și avem toate elementele pe masă, atunci o vom comunica”, a spus Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei BPN al PNL de joi.
PNL își dorește comasarea alegerilor programate în 2024. În ședința Biroului Permanent de joi, 6 aprilie, una dintre temele abordate de liberali a fost aceasta, a comasării alegerilor.
Chiar premierul Nicolae Ciucă a recunoscut, însă fără să detalieze prea mult subiectul.
În context, președintele PNL a anunțat că specialiștii partidului analizează elementele de legalitate privind reducerea numărului de alegeri din 2024.
„Este o propunere pe care am discutat-o în ședința de azi și am decis ca la nivelul specialiștilor din partid să se analizele elementele clare de legalitate. Propunerea o vom discuta în coaliție… există mai multe posibilități, mai multe scenarii, fiecare va fi analizat, cel mai ușor de implementat va fi ales” – Nicolae Ciucă
Primul-ministru afirmă că decizia privind reducerea numărului de alegeri programate anul viitor în România a fost luată în urma unor sondaje care au arătat ce își dorește populația.
„Cetățenii își doresc comasarea, mai bine zis reducerea numărului de alegeri. Anul viitor sunt patru rânduri de alegeri” – Nicolae Ciucă.
De asemenea, premierul a insistat că organizarea a patru rânduri de alegeri într-un singur an ar da peste cap activitatea administrației locale și centrale.
În altă ordine de idei, tot în ședința BP al PNL, șeful Executivului i-a informat pe colegii liberali că la nivelul Comisiei Europene se discută despre un al doilea sprijin pentru fermierii afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina.
Nicolae Ciucă a precizat că nu doar fermierii români vor fi ajutați, ci și fermierii din state precum Polonia sau Bulgaria. Noul sprijin pentru fermieri este consecința presiunii venite din partea șefilor de stat și de guverne, care au insistat pe necesitatea ca ajutorul din partea UE să fie unul mai consistent având în vedere pierderile generate pe piața cerealelor din statele Europei de Est.