VIDEO | Certificatul de viață NU se aplică pensionarilor care trăiesc în România / Simona Bucura Oprescu: A fost un fake news care a stârnit panică
This browser does not support the video element.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a explicat la Gândul Exclusiv, că Certificatul de viață se aplică doar pensionarilor români care locuiesc în țările din spațiul comunitar.
Prevederile acestui document se aplică din anul 2007, de când țara noastră a devenit membru al Uniunii Europene, și se bazează pe un Regulament al Comisiei, din anul 2004.
Este foarte important să se știe, fiindcă în mediul public cred că a fost un fake news acesta care a stârnit panică în rândul pensionarilor. Certificatul de viață este doar pentru românii care au reședință în străinătate, deci nu pentru rezidenții din România, a spus ministrul, la Gândul.
Certificatul de viață este un instrument de verificare administrativă pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat.
Este solicitat (…) pentru a nu trimite pensia cuiva care nu mai este în viață. Sunt state ale Uniunii Europene, Austria, de exemplu, care solicită acest certificat o dată la trei luni. Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice au venit cu această schimbare de a solicita la șase luni, ca urmare a măsurilor pe care Curtea de Conturi a României le-a lăsat. Deci, este o chestiune care ține doar de a avea o evidență corectă a românilor, cărora trebuie să le virăm pensii, a mai precizat Simona Bucura Oprescu.
Formularul se găsește pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice în 5 limbi: engleză, franceză, italiană, spaniolă și germană.
Până acum, beneficiarul trebuia să trimită documentul anul. Prin noua lege, obligativitatea este la 6 luni, iar documentul poate fi trimis și în varianta online.
CITEȘTE ȘI: