Extremă urgență pentru rezolvarea problemelor etniei rome. Liderul Partidei Romilor: “România are nevoie de romi și noi avem nevoie de România!”

Publicat: 06/11/2023, 17:10
Actualizat: 06/11/2023, 17:24

Romii din toată țara și-au trimis reprezentanții la primul Congres din ultimii 30 de ani pentru a pune în dezbatere, în fața celor mai importanți lideri politici, amplul proiect al Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”. “Romi pentru România” este un proiect lansat cu scopul de a realiza un nou program social şi politic, axat pe educaţie și dezvoltare comunitară. 

În fața romilor adunați la Sala Palatului, duminică, 5 noiembrie 2023, Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa a declarat:  „Dorim cu toții ca viața comunităților de romi să se schimbe. România are nevoie de romi și noi avem nevoie de România. Cred că o să fiți și dumneavoastră de acord cu problemele pe care le-am identificat noi, este vorba de educație, sănătate, dezvoltarea comunitară, reprezentativitate, cultură”.

Nicolae Paun a explicat motivul pentru care s-a organizat acest congres:

Am reușit să mobilizăm din 400 de comunități, oameni care sunt activiști, care lucrează în comunitate, nu sunt veniți de pe stradă ca sa umplem Sala Palatului. Este vorba despre o nouă viziune a raportului dintre romi si instituțiile statului. Dorim ca viața comunităților de romi să se schimbe. Este inedit, pentru ca 4150 de delegati vin si spun pe aceeasi voce, cu acelasi gand ca România are nevoie de romi si noi avem nevoie de România.

În opinia președintelui Partidei Romilor, există câteva domenii prioritare în care trebuie acționat pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților rome din România:

Am constatat că în peste 400 comunități de romi, peste 25.000 de copii care sunt la clasa zero sau care trebuie să fie la grădiniță nu sunt înscriși în sistem. (…) Anual, peste 50.000 de copiii de clasa a 8-a îi pierdem. Unde îi lăsăm pe acești oameni? Abandonul școlar la noi este dramatic!

Liderul romilor a vorbit și despre dreptul la sănătate, explicând: „Încă apelăm la băbisme ca sa ne vindecăm copiii, avem foarte mulți bătrâni care nu reușesc să fie integrați la medicul de familie, în peste 400 de comunități nu avem un punct sanitar, până vine Salvarea, mori cu zile! (…) Nu poți să faci nimic dacă nu ai un aliat politic!, a declarat liderul romilor, arătând că Partida Romilor este dispusă să lucreze cu toate partidele politice.

Romii vor să fie parte la dezvoltarea acestei țări….Vrem să fim respectați și nu să stăm cu mâna întinsă!, a subliniat Păun.

Programul „Romi pentru România” a devoalat toate problemele acestei etnii atât din țară cât și din Europa. Lipsa unor drepturi civile, marginalizarea și excluderea socială vreme de secole au dus la crearea unui decalaj între romi și populația majoritară. De altfel, și alte aspect dureroase din istoria romilor au fost expuse la reuniunea națională de la Sala Palatului.

Romii au nevoie de înființarea a 400 de centre sanitare de prim ajutor în proximitatea comunităților lor

]n cadrul Congresului, reprezentanții romilor din toată țara au evidențiat faptul că România se confruntă cu un paradox demografic, în sensul că etnia romă are cea mai mare creștere a natalității dar și cea mai mare rată a deceselor.

Rând pe rând, vocile liderilor romilor au abordat problema zecilor de mi de vârsnici romi care nu se află înregistrați la medicul de familie, nu există punct sanitar lângă comunitățile rome, iar lipsa mediatorilor sanitari duce la lipsa prevenției și a educației medicale.

Drept urmare, proiectul urmărește ca în perioada următoare să fie înființate 400 de centre sanitare de prim ajutor, unde mediatorii sanitari să poată fi recrutați direct din comunitate, să existe perfecționarea profesională a acestora pentru ca etnia romă să aibă acces la servicile de sănătate primară.

Reprezentanții comunităților rome au solicitat factorilor de decizie să combată discriminarea  în unitățile medicale iar “medicii să trateze cu respect și pe cei care fac parte din etnia romă.

Etnia romă solicită includerea în programele pentru locuințe sociale și acte de proprietate pentru 100.000 de imobile

De asemenea, o altă mare problemă dezbătută la Congres este cea legată de locuințele romilor. Peste 100.000 de locuințe nu au acte de proprietate, 65.000 nu au acces la rețeaua de apă, 75.000 nu au acces la canalizare și 13.000 nu sunt racordate la rețeaua electrică.

Romii au solicitat ca etnia să fie inclusă în programe pentru locuințe sociale. Mai mult, romii cer clasei politice să aplice programul locuințelor și la enclavele de romi pentru ca aceștia să obțină drept de proprietate și racordarea la toate serviciile publice, asfaltare și prietruri de drumuri prin Programul de investiții “Anghel Saligny”.

Ciolacu: Sunteţi romi, dar în primul rând sunteţi români!

Prezent la Congresul reprezentanților romilor, premierul Marcel Ciolacu- liderul PSD a subliniat faptul că accesul la educație și rezolvarea problemei sărăciei nu e doar o necesitate pentru comunitate ci este un imperativ pentru vitorul României.

În debutul discursului său, premierul Marcel Ciolacu a destins atmosfera, salutând etnia romă și în limba romani, după care a adăugat:

Eu m-am săturat de distincția dintre noi și voi, care e făcută pentru a găsi vinovați (…) Lucrurile sunt foarte clare! Egalitate de șanse pentru orice copil din România, sprijin pentru orice bătrân din România, indiferent de etnie!

Liderul PSD a ținut să sublinieze că acest program al romilor trebuie să fie parte integrantă din contractul social pe care România trebuie să îl aibă față de toți concetățenii săi:

Vreau ca programul dumneavoastră, Romi pentru România, să fie parte integrantă a contractului social pe care statul român trebuie să îl aibă fața de toți cetățenii săi. (…) Sunteți romi, dar în primul rând sunteți români. Deci: fiți uniți, fiți responsabili și haideți să punem împreună umărul ca să facem România așa cum ne-o dorim!.

Premierul vrea schimbarea statutului femeii rome

Premierul a susținut că, în curând, în școli va exista o disciplină opțională legată de istoria romilor, și acest lucru reprezintă un pas important pentru cunoașterea istoriei acestei etnii.

Identitatea romă. Știu că e importantă pentru dumneavoastră, de aceea am susținut personal inițiativa Muzeului Național de Istorie și Cultură a Romilor din România, care reprezintă un moment istoric pentru etnia romă. De asemenea, în școli se predă limba romani și în curând va fi o disciplină opțională legată de istoria romilor care reprezintă un pas important pentru cunoașterea istoriei tragice a romilor, a menționat liderul PSD.

Acesta nu a uitat să puncteze un alt aspect legat de etnia romă, statutul femeii rome.

„Vreau ca împreună cu voi şi cu toţi cei din sală să schimbăm ceva extrem de important – statutul femeii rome. În unele comunități este mare nevoie de acest lucru”, a menționat Marcel Ciolacu la Congresul reprezentanților comunităților rome din România.

Nicolae Ciucă: Să asigurăm șanse la educație pentru fiecare copil de etnie din România!

La Congresul Romilor a fost prezent și fostul premier, președintele PNL. Nicolae Ciucă a avut un discurs echilibrat,  subliniind faptul că România are nevoie mai mult ca oricând să fie unită.

E obligatoriu să sporim accesul la sănătate, la educație și să asigurăm șanse la educație pentru fiecare copil de etnie din România!, a mai spus Nicolae Ciucă.

Fostul premier a dezvăluit o discuție pe care a avut-o cu o elevă din clasa a IX-a cu ocazia reînființării Colegiului Militar de la Craiova, care i-a spus că nu îi este rușine să recunoască public că este țigancă. Mai mult, Ciucă s-a referit și la un alt moment în care, atunci când conducea Guvernul, când se discuta înființarea Muzeului romilor și a avut întâlnirea și cu olimpicii  de etnie romă, aceștia din urmă l-au rugat ca, ori de câte ori va avea ocazia, să spună comunității despre rolul educației.

Piedone, pledoarie pentru măsurile luate de Ciolacu

La Congresul comunităților rome, președintele executiv al PUSL, Cristian Popescu-Piedone i-a surclasat în statistica etniilor pe maghiari față de romi: “Voi sunteți primii in România!”, iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, care era prezent în sală i-a dat dreptate.

Piedone a ținut un discurs în maniera sa tipică, afirmând că atât cât a stat lângă premierul Marcel Ciolacu, acesta  “mirosea a doctor”.

Pot să vă spun despre domnul prim-ministru, am stat lângă el, mirosea a doctor. Măsurile care au fost luate trebuiau luate demult, nimeni nu a avut curajul să taie, Marcel Ciolacu a tăiat, e un prim-ministru asumat, își riscă cu propriul partid voturile…!, a afirmat Piedone.

Kelemen Hunor a spus romilor că ar putea avea 10% din voturi în Parlament

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor a atacat actuala coaliție, declarând: “Dacă am fi stat 33 de ani la putere, România ar fi arătat altfel! “

Liderul etniei maghiare a afirmat că  numărul romilor este mult mai mare decât cel din statisticile oficiale. Potrivit acestuia, dacă romii s-ar organiza, ar putea avea 10% din voturi în Parlament.

Hunor a subliniat și faptul că maghiarii şi romii sunt cele mai discriminate minorităţi din România și le-a dat câteva sfaturi:

Trebuie să vă asumaţi identitatea, limba, etnia, cultura şi atunci într-adevăr veţi fi o forţă extrem de puternică, nimeni nu o să vă ocolească atuncea! Stimaţi delegaţi, dacă eu nu aş trăi în România, nu aş fi cetăţean român, aş lua doar sondajele de opinie şi cercetările sociologice şi aş vedea că sunt două comunităţi discriminate permanent în România, două comunităţi: comunitatea voastră şi comunitatea mea. Asta este adevărul! Motivele, categoric, sunt diferite, dar efectul, rezultatele discriminării sunt cam aceleaşi.

Liderul UDMR a ținut să adauge, referindu-se la maghiari și romi, că cele două comunități sunt stigmatizate de majoritate:

Un om sau o comunitate stigmatizată înseamnă că este discriminată, înseamnă că nemulţumirea majorităţii, de foarte multe ori (…) se întoarce împotriva acestor comunităţi. Noi nu putem accepta aşa ceva! Deci neîncrederea din partea majorităţii nu trebuie să se îndrepte către romi, către maghiari! Suntem cetăţeni loiali, plătim taxele, muncim şi am contribuit la dezvoltarea României, am contribuit fiecare aşa cum a putut. Părinţii mei, bunicii mei, părinţii voştri, bunicii voştri şi acest lucru trebuie să fie clar pentru fiecare om.

Hunor nu a scăpat momentul pentru a atinge problema măsurilor luate în privința cash-ului de către Guvern:

Astăzi nu am discutat de cash, este o măsură necesară, dar de fiecare dată depinde cum iei acea măsură. Domnule prim-ministru, nu aş fi vrut să vorbesc despre cash, aş fi vrut să spun în privat. Am un prieten foarte bun din Mureş, din comunitatea romilor, am fost colegi de şcoală, şi mi-a zis să vă spun dacă vă văd că sunt două chestiuni care rămân la modă – geaca de piele şi cash-ul.

Sprijinirea comunităților rome din România are nevoie urgent de asumarea de către Guvernul României a măsurilor cuprinse în programul “Romi pentru România” în Programul de Guvernare pentru perioada 2024-2028.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
Șocant: ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus după ce a căzut cu...
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
Zodiile care scapă de un mare viciu. Transformarea va fi radicală
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Câți oameni suferă astăzi de „long Covid” fără să știe?