VIDEO | Cum explică Marcel Boloș reducerea cheltuielilor în administrație: „E nefiresc ca un pom de Crăciun să depășească 10.000 de lei”
This browser does not support the video element.
După ce proiectul de OUG privind reducerea cheltuielilor din administrația publică centrală și locală a fost aprobat de Executiv, în ședința de vineri, Marcel Boloș a explicat raționamentele din spatele acestei decizii. Pe lângă efortul de a ne încadra în ținta asumată de deficit, Boloș a precizat că „este nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească suma de 10.000 de lei”.
Proiectul de OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de Convergenţă a fost trecut prin Guvern. Este a treia ordonanță dată de Guvern în vederea reducerii cheltuielilor publice.
În acest context, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat după ședința de Guvern că „nimeni nu are o rețetă minune” care să obțină din prima o reducere substanțială de cheltuială publică și că unele din ipotezele inițiale nu au fost și validate pe parcursul anului.
Cu privire la planificarea veniturilor bugetare, trebuie să ținem cont că ipotezele care s-au luat în calcul la bugetul pe anul 2023 nu au fost cele care s-au și validat pe parcursul anului 2023. (…) Celelalte chestiuni care apar privitor la de ce suntem la a 3-a rundă de măsuri pentru reducerea de cheltuială publică, eu cred că nu există o rețetă minune care din prima să o pui în aplicare și să obții o reducere substanțială de cheltuială publică, a declarat ministrul Finanțelor.
Întrebat și despre cheltuielile cu târguri, concerte, dar și cu montarea de luminițe stradale odată cu venirea sezonului de iarnă, Boloș a explicat că după 25 de ani de muncă în administrația locală, cunoaște foarte bine care sunt cheltuielile în această perioadă. Ministrul a făcut apel la decența primarilor de a nu depăși media lunară a cheltuielilor.
„Spune în proiectul de ordonanță că evenimentele de sfârșit de an se pot derula în limita mediei plăților din cursul anului. (…) E nefiresc ca un pom de crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de de luminițe pe ele, să aibă prețuri exorbitante. Trebuie să avem totuși o decență pentru a nu fi în situația aceea în care, așa cum am discutat mai înainte, deși ne aflăm într-o situație extrem de dificilă pentru țară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situația dificilă prin care trecem”, a explicat Marcel Boloș.
Conform proiectului de OUG adoptat vineri, se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a
prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice să nu încheie angajamente legale aferente categoriilor de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:
a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare” ;
b) Reparații curente;
c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
d) Cărți, publicații și materiale documentare;
e) Consultanță și expertiză;
f) Pregătire profesională;
g) Studii și cercetări;
h) Contribuţii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere;
i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ” Executarea silită a creanțelor bugetare”;
j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”;
Proiectul de OUG adoptat astăzi, poate fi citit integral – AICI.
CITIȚI ȘI: