Subiectul care ține agenda politică este limitarea plăților numerar. După ce a fost adoptată, măsura încă provoacă discuții și analize. Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește luni cu reprezentanții din sistemul bancar, iar în zilele următoare cu cei ai IMM-urilor.
UPDATE 14:06
În contextul dezbaterii privind plățile în numerar, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat, la întrebările presei, că tranzacțiile în numerar sunt mai scumpe și pot facilita evaziunea.
„Nu-am destule elemente acuma, dar am văzut dezbaterea publică. În esență, cash-ul e scump. Cash-u are două dezavantaje: unul este faptul că facilitează – nu se cauzează – dar facilitează evaziunea. Sunt mai greu de urmărit tranzacțiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Dar, din nou, nu înseamnă că toată lumea care plătește cash o face ca să încalce legea. Dar dar cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash. Doi, e și scump pentru societate. Da, cash înseamnă că trebuie să ai aparatele, să ai ATM-uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri, toate operațiunile astea sunt scumpe, de asta în toată lumea operațiunile în cash sunt în scădere. Sunt țări în Uniunea Europeană unde aproape nu se mai plătește cash, este mult mai mult mai ieftin pentru societate, și pentru bănci. Costurile astea se duc la clienți, și atunci, ca să-i reduci costurile, reduci plățile cash. Mi se pare inevitabil, și în România plățile cash se vor reduce. Costurile astea, bun, justifică niște comisioane. Dacă aceste comisioanele sunt excesive sau nu pot să vă spun în momentul de față, înțeleg că se uită alte instituții la acest subiect”, a afirmat, luni, Bogdan Chirițoiu, la întrebările presei, în contextul conferinței „Concurența în sectoare cheie”, organizată de instituție.
UPDATE 13:30
Banca Transilvania a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar. Redăm mai jos comunicatul emis de BT:
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că Banca Transilvania a mărit comisioanele la anumite operațiuni cu numerar, menționăm:
Știrea inițială:
Luni, Marcel Ciolacu a spus că este o problemă la micii întreprinzători cu plățile cash. Nu vrem să se adune cozi interminabile la bănci, a declarat premierul, care a lăsat de înțeles că ar putea fi plafoane separate pe grupe de produse.
Este o problemă la micii întreprinzători cu plățile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu își dorește acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă și cu IMM-urile și cred că (…) pe grupe de produse, adică dacă electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu fie, să nu îngreunăm viața oamenilor.
Drept răspuns la afirmațiile lui Nicolae Ciucă de luni, Ciolacu a declarat că modificare plafoanelor nu este cea mai bună soluție.
Nu e vorba de renunțare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluție.
Președintele PNL a declarat astăzi că una dintre soluții ar fi „revenirea la plafonul de 10 mii de lei, așa cum era înainte”.
Ciolacu a explicat că măsura limitării plaților numerar a fost propusă de specialiștii Ministerului de Finanțe și că nu a putut să o critice „fiindcă nu trebuie să le știe primul ministru pe toate”.
Aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF. Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies și să critic propunerile unor experți de la ANAF. N-a fost o propunere politică. (…) Ministrul de Finanțe a venit și a zis echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliție n-am văzut nicio voce. Știu că știu că s-a creat o emoție foarte mare. N-am fost niciodată genul de om care să las funcționarii sau restul echipei în față și să o găsesc vinovată de aceste măsuri. Vă dați seama că nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii fiscale cum nu este normal, fiindcă nu trebuie să le știe primul ministru pe toate.
CITEȘTE ȘI: