VIDEO | Dan Barna, dezamăgit după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Am constatat că suntem într-un blocaj profund / Un nou premier, o nouă guvernare, singura soluție
Dan Barna a făcut primele declarații, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. „Am constatat că suntem într-un blocaj profund”, a declarat liderul USR PLUS. De asemenea, acesta a spus că singura soluție este un nou premier, cu o guvernare de care „avem atâta nevoie”.
Principalele declarații ale lui Dan Barna
- Moțiunea de cenzură trebuie să ajungă la vot, acolo PSD poate să voteze în favoarea lui Florin Cîțu. Nu transformați România într-un stat bananier.
- Vom analiza eventuale soluții. Din păcate ele nu au fost prezentate. Președintele nu și-a asumat rolul de mediator.
- Președintele a vorbit despre Congresul PNL.
- Demisiile au fost anunțate ieri seară și depuse la cabinetul premierului, în deplină asumare și responsabilitate. Acest cabinet Florin Cîțu a expirat. Nu are competența necesară să conducă această coaliție. Nu ne jucăm cu demisiile, nu facem bambilici cu demisii depuse și retrase.
- Sunt depuse olograf, așa cum așteaptă Cîțu, așteptăm să fie procesate, cele 45 de zile au început să curgă.
- Există foarte mult loc pentru negociere, coaliția poate să continue cu un nou premier.
- Coaliția poate să numească un nou premier, o guvernare de care avem atâta nevoie.
- Președintele mi-a spus că va accepta demisiile când vor veni.
- I-am trimis un mesaj lui Cîțu, nu mi-a răspuns. Am spus că vom merge până la capăt și am făcut acest lucru.
- Eu am exprimat foarte clar poziția USR PLUS de vot la moțiune, spre ca moțiunea să ajungă la vot și dacă va fi votată doar de USR PLUS, e un drept constituțional, pe care Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, echipa câștigătoare, trebuie să-l respecte românilor, pentru că e un drept constituțional. Urmează congrese, un fapt evident, binecunoscut.
- Oricând poate să existe o nouă discuție, ieșirea din criză înseamnă un nou premier și continuarea acestei coaliții, singura capabilă să conducă România mai departe.
- Deși mi-aș fi dorit, nu am discutat scenarii posibile. Am constatat cu președintele că situația e una de BLOCAJ PROFUND.
- Moțiunea e un fapt, e în Parlament.
- Cunoșteam acest punct de vedere al lui Iohannis, despre moțiunea USR PLUS AUR.
- Cum am spus, echipa câștigătoare a racolat PSD, Marcel Ciolacu, i-am felicitat, o opțiune bună. Nu sunt foarte multe lucruri de spus.
- Mă aștept ca acest birou permament să aibă cvorum, să se ia deciziile corecte.
- Nu am fost în situația de a admite, repet, a fost o întâlnire de care sunt dezamăgit, formală, unde am făcut fotografia prezentului.
- Nu am discutat despre soluții cu Iohannis.
- Am fost dezamăgit de întâlnirea formală cu Iohannis. Ne aflăm într-o situație complicată, nu glumesc. Aceasta a fost discuția.
Știrea inițială. Președintele Klaus Iohannis se va întâlni marți, la ora 16:00, cu vicepremierul demisionar Dan Barna, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.
Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seara că va merge marți la Cotroceni, pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis.
Întâlnirea nu este menționată pe agenda oficială a șefului statului, așa cum s-a întâmplat luni, când l-a convocat pe premierul Florin Cîțu pentru a discuta pe tema crizei guvernamentale.
Cu ce mandat merge la Cotroceni
Copreşedintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a îndeplinit rolul de mediator, deşi putea să facă acest lucru.
„Încă de miercuri, în momentul în care s-a declanșat criza, am transmis un mesaj, nu a venit niciun răspuns. Astăzi a venit o invitație de la cabinetul președintelui pentru mâine după-amiază. Voi participa la aceste discuții. Mesajul este unul clar și neechivoc: un nou premier în cel mai scurt timp. Putem continua reformele. Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR este singura care poate guverna România. Cu un nou premier, lucrurile se pot închide în câteva zile”, a declarat Dan Barna, după ce a anunțat demisia tuturor miniștrilor USR PLUS.
Miniștrii USR PLUS și-au depus marți demisiile din Guvern. așa cum au anunțat luni, după eșecul ședinței cu numărul trei a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului convocată pentru discutarea calendarului moțiunii de cenzură depuse vineri împreună cu AUR împotriva Guvernului Cîțu.
Marți, o a patra ședință a BPR nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, iar liderii camerelor au anunțat că vor comunica Guvernului moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură a URS PLUS și AUR – „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!” a fost semnată de 122 de parlamentari, în contextul în care USR PLUS are 80 de mandate, iar AUR, 43 de mandate în Parlament. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată în plen de 234 de aleși.
Președintele a reacționat, sâmbătă, considerând că „noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră”.
Pe de altă parte, PSD a pregătit și prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.