Astăzi, se împlinesc 105 ani de la evenimentul care a marcat istoria poporului român. Unirea provinciilor româneşti sub un singur steag și un singur nume este celebrată prin ample manifestări la București și Alba Iulia.
Ca în fiecare an, puteți urmări Parada Militară organizată de Ziua Națională de la Arcul de Triumf la Gândul Live.
Cum ne prinde această sărbătoare? Suntem mai uniți sau nu? Mai bogați sau mai săraci? Și. marea întrebare de Marea Unire: ne-am deșteptat? Bogdan Pavel comentează defilarea și discursurile mai-marilor țării cu analistul politic Radu Magdin și istoricul Alin Spânu, profesor la Universitatea București.
Primul eveniment organizat de Ministerul Apărării Naționale începe la ora 09.00.
La Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, are loc o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori, în memoria eroilor români care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naţionale.
Defilarea de la Arcul de Triumf este programată pentru ora 11.00.
La Parada Militară Naţională participă peste 2.400 de militari şi specialişti din MApN, MAI, SRI, STS.
Dacă vei fi acolo, poți vedea în blocul de paradă și 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos.
Dispozitivul de defilare al tehnicii militare, care va trece pe bulevardul Kisseleff, este alcătuit din 130 de mijloace tehnice. Iar cerul va fi brăzdat de 40 de aeronave militare româneşti.
MApN anunță că pupă încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14,00.
Tot în București, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va fi vernisată, de la ora 13,00, Expoziţia ‘Tricolorul – simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular’.
Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, de la ora 19,00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii”.
La Alba Iulia, evenimentele încep la ora 14,00, la Monumentul „Marii Uniri”, unde vor fi depuse coroane şi jerbe de flori.
De la ora 15,00 se desfășoară ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.
Sursa FOTO/ Alexandra Pandrea – Gândul
CITEȘTE ȘI: