Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, la Palatul Cotroceni, că a acceptat propunerea majorității formate de PNL, PSD, UDMR și minorități ca Nicolae Ciucă, senator liberal, să formeze un nou Guvern. Șeful statului a susținut, de la ora 14.00, o declaraţie de presă, după consultările cu partidele.
Senatorul PNL Nicolae Cică este desemnat, a doua oară, de șeful statului să formeze un nou Guvern, însă de această dată, cu susținerea majorității parlamentare, și nu un Executiv minoritar PNL – UDMR – minortități naționale, cum era mandatul anterior, la care a renunțat.
Nicolae Ciucă a fost propus în urma negocierilor pentru creionarea unei majorități, apel lansat de președinte în 4 noiembrie, după ce Guvernul Cîțu a fost demis, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie.
Șeful statului s-a întâlnit, luni, cu reprezentații PNL, PSD, UDMR și ai minorităților și cu delegația AUR. Conducerea USR a hotărât să nu participe la consultările cu partidele, pe care le consideră „un simulacru”.
Șeful statului a fost însoțit de Nicolae Ciucă, care a anunțat prioritățile sale.
Președintele a detaliat contextul deciziei de luni. „S-a încheiat sesiunea sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților.
Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru, și în acest format am avut o discuție pe care o consider foarte bună.
Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.
În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, a anunțat șeful statului.
După desemnarea oficială, Nicolae Ciucă are termen de 10 zile pentru depunerea listei cu echipa și programul de guvernare pe care le propune spre vot plenului reunit al Parlamentului.
„În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un Guvern care să asigure stabilitatea țării”, a spus premierul desemnat, ministru demis al Apărării.
„Practic, cetățenii români așteaptă de la noi stabilitate și soluții pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de panadememia COVID-19, criza energetică și, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR și este cât de poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiții solide și foarte bine aplicate în România, precum și un program de măsuri sociale, astfel încât să poată să fie acoperite toate problemele create de situația de criză în care ne găsim”, a declarat Nicolae Ciucă, de la Palatul Cotroceni.
Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța ca, începână de joi, „să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”.
Pentru a fi învestit, noul Cabinet are nevoie de cel puțin 234 de voturi.
PNL mai mare 117 de membri (79 depurați +38 de senatori), PSD, 157, iar UDMR, 29, în timp de minoritățile au 18 mandate. Astfel, dacă ar vota toți membrii formațiunilor, ar rezulta 321 de voturi.