VIDEO | Marcel Ciolacu face destăinuiri din viața de antreprenor. Cum s-a descurcat cu o dobândă de 158%?
This browser does not support the video element.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că introducerea unei suprataxări asupra sistemului bancar nu va afecta dobânda de referință. Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României intră în primă lectură în Guvern, miercuri după-amiază. Ciolacu merge să-și angajeze răspunderea în Parlament, pe 27 septembrie.
Conform calendarului stabilit, proiectul de lege va fi adoptat în Guvern luni, 25 septembrie, iar procedura angajării răspunderii se va întâmpla două zile mai târziu. Teoretic, mai pot apărea modificări în proiectul de lege, pus deja în transparență de Ministerul Finanțelor.
Premierul a prezentat deja și grupurile parlamentare ale UDMR și minorităților naționale proiectul de lege. Nu a mers la cei de la AUR și USR. Prin urmare, George Simion i-a adresat invitația, printr-un mesaj pe Facebook, de a merge în fața parlamentarilor AUR, joi, să prezinte măsurile fiscale.
„Nu cred că o să terminăm băncile cu această suprataxare”
Întrebat la o conferință de presă despre suprataxarea sistemului bancar, premierul Marcel Ciolacu a declarat că taxa de 1% pe cifra de afaceri ce va fi aplicată băncilor și firmelor nu va duce la creșterea dobânzilor și a prețurilor.
Nu are nicio legătură cu dobânda de referință. Acum, să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mări dobânda de referință că am pus noi 1% la sistemul bancar.
Ciolacu a dat și un exemplu din experiența personală de antreprenoriat, când s-a lovit de o dobândă de 158% și „a supraviețuit.”
Prin anul 1992, când activam în zona privată, primul meu împrumut a fost cu 158% dobândă. Asta era dobânda de atunci. Și am supraviețuit.
Taxa pe bănci este bătută în cuie și agreată cu reprezentanții instituțiilor bancare. Ciolacu nu crede că această taxă va afecta sistemul bancar sau preturile la raft.
Nu cred că o să terminăm băncile că este această suprataxare. Nu are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc că, atât la medicamente cât și la produsele alimentare a rămas TVA la 9% . Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu-I nicio problem, mărim numărul de produse din ordonanță. Nu a nicio reținere, dare u nu cred că e cazul.
Despre inflație, premierul Ciolacu a spus că a scăzut deja și la asta a ajutat abordarea BNR.
Din câte știu eu, domnul ministru al finanțelor a avut o discuție cu toți reprezentanții sistemului bancar și au convenit niște lucruri foarte concret. Nu va duce la creșteri de dobânzi. Creșterile de dobânzi apar în urma inflației. Trebuie să crești dobânda de referință ca să fii pe plus, lucru pe care l-au făcut, cel mai curajos Statele Unite ale Americii și ați văzut că inflația s-a dus la 3% acum. Banca Europeană a făcut această creștere mai gradual, ca BNR. Părerea mea este că a fost corectă abordarea. Dar, a existat un decalaj între inflație și noi ne-am ținut de cuvânt.
CITEȘTE ȘI: