VIDEO EXCLUSIV | Aleșii locali așteaptă rectificarea bugetară. Ce le răspunde Guvernul?

Publicat: 28/09/2023, 15:46
Actualizat: 28/09/2023, 16:02

Rectificarea bugetară întârzie. Dar, va fi făcută anul acesta, conform legii, a spus premierul Marcel Ciolacu, pe 22 septembrie. 

Conform premierului, discuțiile pe rectificare, au început din luna iulie. Proaspăt instalat în funcție la Palatul Victoria, Ciolacu anunța, de la Berlin, prioritățile în construcția rectificării.

Am avut până acum două sau trei întâlniri. Este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile. Lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru al Finanţelor şi cu preşedintele Senatului şi în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii. Nu se va mări niciun impozit. Nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu, şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR, dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii, mai ales că avem un jalon de îndeplinit asumat în PNRR

Au urmat două luni de comunicare cu Executivul european pe reformele din administrație și fiscalitate. Acest lucru a pus pe pauză rectificarea bugetată. Înainte de asumarea pe legea privind măsurile fiscal bugetare, Ciolacu sublinia rolul concluziilor din discuțiile cu Bruxelles în construcția rectificării.

Vom face anul acesta, conform legii, rectificarea bugetară. Haideţi să vedem dacă avem de a face cu o rectificare pozitivă sau negativă. Asta e în funcţie şi de dialogul cu Comisia Europeană, a spus premierul, pe 22 septembrie.

Primarii orașelor mici așteaptă banii de la Guvern

Structurile asociative ale primarilor au făcut unele calcule cu necesarul de fonduri pentru rectificare.

Spre exemplu, o analiză a Asociației Orașelor din România arată că nevoile financiare, doar pentru susținerea proiectelor din fonduri europene, se ridică la 200 milioane euro. Președintele Asociației, Adrian Teban, a declarat la Gândul Exclusiv că, din discuțiile pe care le-a avut la Guvern, a înțeles că „sunt slabe șanse de a primi acești bani”

Ni s-a spus de septembrie, acum ni se spune de octombrie. Noi, la nivelul asociației, noi am făcut o statistică și am văzut la un moment dat că aveam 200 de milioane de euro, fonduri pe care noi ar trebui să le primim de la Guvern pe proiecte cu fonduri europene. Dacă nu primim banii, nu știu cum vom avea capacitatea la finalul anului să ne achităm. Vă spun că mă sună foarte mulți primari și tot cer să solicităm aceste fonduri la Guvern pentru rectificare. Din discuțiile pe care le-am avut la Guvern, înțeleg că sunt slabe șanse de a primi acești bani.

Adrian Teban a spus că nu a avut nicio discuție cu ministrul Finanțelor pe tema rectificării, dar a primit promisiuni că aceasta va avea loc „în perioada următoare”.

Am solicitat zilele acestea ca să avem o discuție. Ne-am întâlnit și când a fost întâlnirea de la Guvern (n.r. pe 20 septembrie) cu domnul ministru Boloș și avem promisiunea că vom avea o întrevedere cu dumnealui, probabil în perioada următoare. O săptămână, două. Deci,totuși, sperăm în octombrie.

Când face Guvernul rectificarea?

De obicei, corecția bugetului se face la jumătatea anului. Dacă la finalul lunii august, aflam, pe surse de la Guvern, că Marcel Ciolacu pregătește două rectificări în acest an, una în septembrie și alta în noiembrie, termenul s-a devansat. Și rectificarea din septembrie a picat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat că tot legea de asumare întârzie procesul, pentru că trebui să parcurgă toți pașii legislativi.

Vineri, expiră termenul de atacare a legii la CCR, măsură pe care USR a anunțat-o deja. Dacă vor face acest lucru, traseul legii până la promulgare va fi pe pauză, până la decizia Curții și, apoi, în funcție de motivare, merge la promulgare sau se întoarce în Parlament. Cu toate acestea, Constantin a dat ca termen probabil pentru rectificare luna noiembrie.

Întâi trebuie să se întâmple ceva, și anume, proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare. După ce parcurge toți pașii legali prevăzuți, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere și cred că, dacă m-ați întrebat de calendar, cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.

Urmărește interviul integral cu președintele AOR, Adrian Teban.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Marcel Ciolacu propune două mandate pentru fiecare funcție, pentru că „puterea te îmbată”. Ce spun aleșii?

VIDEO. Gabriela Firea vorbește despre o eventuală retragere din viața publică: „Îmi dau seama că timpul zboară”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță