Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, își dorește să fie analist economic. Mulți „doar comentează” și asta este cea mai gravă a unei societăți, consideră ministrul Câciu.
Întrebat unde se vede peste trei ani, la finalul PNRR, ministrul Câciu a răspuns „în politică sau analist economic”.
Sper să fiu un ca în politică, dacă nu o să fiu la televizor o dată pe an. Analist economic.(…) Da, și mi-aș dori pentru ca foarte mulți din cei care pretind că fac analiză economică să vină cu analiză economică. Să nu ne transformăm în comentatori, pentru că cea mai gravă problema unei societăți este când oamenii doar comentează, trebuie să și analizeze și trebuie să și producă, să vină cu valoare adăugată și să spună iată cum stau lucrurile, iată care sunt scenariile.
Absolvent de Relații Comerciale și Financiar Bancare, Adrian Câciu a activat în eșalonul doi al administrației centrale, la nivel de consilier și a condus Corpul de Control al Ministerului Agriculturii.
A ajuns șef la Finanțe, la finalul lui 2021, când s-a format coaliția PNL-PSD. La doar câteva luni de la preluarea mandatului, de ministrul Finanțelor s-a lipit „gaura” de la buget. În aprilie 2023, Adrian Câciu afirma în ședința de guvern că „nu există nicio gaură la buget. S-a folosit acest termen plastic ca fiind o gaură. Este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiul fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și al economiei”.
Cu cifrele de acum, fostul ministru ar fi construit altfel bugetul de stat?
Bugetele statului se fac pe o serie de prognoze. Atât Comisia Națională de Strategie și Prognoză, cât și Banca Națională, cât mai ales Comisia Europeană, au indicat o creștere economică în jur de 3%. Mai mult decât atât, au indicat faptul că inflația cu două cifre este puțin probabil să coboare în 2023 la final de an. Cu toate astea, noi am zis că ne propunem să coboare la finalul anului la o cifră. Banca Națională, de exemplu, prognoza că în semestru unu 2024 vom avea inflație de o cifră. Noi am văzut semnalele în februarie că inflația se duce mult mai rapid în jos decât cea prognozată. Ce era să facem? Să lăsăm prețurile să zburde doar de dragul de a atinge țintele inițiale de venituri? Să lăsăm o inflație mare, chiar dacă asta contrazicea puțin situația reală, contraziceau prognozele?!
Ce ar fi zis analistul Adrian Câciu bugetul prezentat de ministrul Adrian Câciu la vremea aceea?
Că e un buget provocator și că trebuie pus în aplicare. Și asta spun și acum. Asta le-am spus întotdeauna celor din instituțiile de colectare, a răspuns fostul ministru al Finanțelor Publice.
Adrian Câciu a construit bugetul, dar nu a apucat să-l administreze decât jumătate de an. Odată cu rotația premierilor, s-a făcut și rocada între Marcel Boloș, de la MIPE, și Adrian Câciu, de la Finanțe. Acum, ministrul susținut de liberali, Marcel Boloș, ține în mâini banii țării, misiunea de a face rectificarea bugetară. Are o „situație complicată” de gestionat, a spus ministrul Câciu.
Situația este complicată, trebuie ținute cheltuielile în frâu și trebuie tras tare pe ceea ce înseamnă modul de combatere a evaziunii fiscale și creșterea gradului de colectare.
Urmărește interviul integral aici.