Prima pagină » Știri politice » VIDEO EXCLUSIV | Victor Negrescu: România poate deveni o voce puternică în Europa. Trebuie să fim mai vocali

VIDEO EXCLUSIV | Victor Negrescu: România poate deveni o voce puternică în Europa. Trebuie să fim mai vocali

Europarlamantarul PSD, Victor Negrescu a declarat la Gândul Exclusiv, că România poate deveni o voce puternică în Europa, dar pentru asta este nevoie să „prezentăm argumente serioase”.

În contextul discuțiilor purtate de către miniștrii de resort cu Executivul european pe reformele anunțate de premierul Ciolacu, Negrescu a spus că modalitatea în care se prezintă România trebuie să fie mai profesionistă decât a fost înainte.

În dialogul cu aceste structuri, noi trebuie să ne prezentăm foarte explicit argumentele, să venim cu documente care să susțină ceea ce ne dorim pe mai departe, să fim mult mai vocali și să folosim toate instrumentele. Or, din nefericire, dacă e să ne uităm la anii anteriori, acest lucru nu s-a întâmplat. Am vorbit foarte tare aici, acasă, însă atunci când reprezentanții României au mers la Bruxelles, tonul a fost mai jos și argumente le-au lipsit.

România trebuie să devină mai activă în Uniunea Europeană și NATO, cu o voce mai puternică acolo, a transmis Negrescu.

Mai sunt și în România actori politici care spun că ar trebui să ieșim Uniunea Europeană, să ieșim din NATO. Mă refer la cei de la AUR, însă care este alternativa pe care o propune domnul Simion la aceste structuri, să intrăm în Federația Rusă sau să intrăm în comunitatea europeană pe care aceast stat o coordonează? Eu cred că aceea nu este o alternativă viabilă pentru România.

Negrescu a dat exemplul pozitiv al vizitei premierului Marcel Ciolacu la Atena, unde a avut discuții și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, pe teme legate de PNRR și reforme.

Am avut șansa să fiu alături de premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea pe care a avut-o cu președinta Ursula von der Leyen, președinte a Comisiei Europene, la Atena. Și acolo am vorbit despre multe subiecte, adică cu argumente.

La acea întâlnire, premierul Ciolacu i-a transmis Ursulei von der Leyen solicitarea României de a crește ținta de deficit, întrucât nu o putem atinge și din cauza cheltuielilor suplimentare, pe care țara noastră le are cu ajutorul oferit Ucrainei.

Am remarcat deschidere din partea președintei Comisiei Europene ne a identifica o soluție europeană, dar și față de situația României, care depune eforturi consistente pentru a ajuta Ucraina. Dânsa să știți că a lăudat eforturile pe care le face România, le face Guvernul României pentru cele două state și a rămas că într-adevăr continuăm acest dialog până când ne vom vedea la la Bruxelles. Cred că avem un partener de dialog în Comisia Europeană în prezent.

De altfel, președinta Comisiei Europene s-a arătat îngrijorată de faptul că sunt 15 state europene care ar intra în proces deficit excesiv, a spus Negrescu.

Europarlamentarul PSD a adus în discuție și solicitarea pe care adresat-o Comisiei Europene ca din ținta de deficit să fie scoase sumele legate de cheltuielile făcute de state, inclusiv de România, pentru a ajuta Ucraina și Republica Moldova, cheltuieli logistice, umanitare și militare.

Negrescu a spus că propunerea are o susținere largă, în general, din partea grupurilor politice din statele aflate în proximitatea Ucrainei, dar se poartă negocieri și cu alte familii politice.

În momentul de față suntem în negocieri, dar voi amenda bugetul european pe anul viitor cu acest punct și cred că amendamentul va trece. Deci, automat Parlamentul European, ca instituție, va susține această perspectivă de scoatere din ținta de deficit a acestor cheltuieli, care  erau neprevăzute, sunt neprevăzute în bugetele naționale. Eu cred că acest lucru obligă automat Comisia Europeană să vină cu o propunere care să răspundă acestei solicitări a Parlamentului European.

 

Urmărește interviul integral aici.

Autor

Citește și