Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Explicația liderilor PSD-PNL privind sursa de finanțare pentru Legea pensiilor/ Roman: „Ministrul Muncii a încurcat și miliardele și virgula”

VIDEO | Explicația liderilor PSD-PNL privind sursa de finanțare pentru Legea pensiilor/ Roman: „Ministrul Muncii a încurcat și miliardele și virgula”

Coaliția de guvernare PSD-PNL a găsit sursa de finanțare pentru noua lege a pensiilor. Bugetul țării, spune social-democratul, Lucian Romașcanu. În schimb, liberalul Florin Roman o acuză pe ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu că a încurcat miliardele și virgula în ce privește impactul bugetar calculat pentru noile creșteri de pensie de la 1 ianuarie și 1 septembrie 2024.

Ping-pong-ul declarativ continuă pe noua lege a pensiilor, aflată pe masa Comisiilor de specialitate din Senat. Legea urmează să intre la vot la ora 17:00. Astfel, responsabilitatea pentru găsirea banilor publici necesari creșterilor de pensii a rămas tot în sarcina ministrului de finanțe, Marcel Boloș.

Liberalul Florin Roman a declarat, marți, că din discuțiile purtate cu colegul de partid Marcel Boloș, banii necesari creșterii pensiilor se vor colecta în urma estimărilor bugetare calculate ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, dar și a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale. Acesta mai precizează că ministrul Muncii a prezentat primul proiect fără a include și impactul bugetar.

„S-au găsit soluțiile pentru plata pensiilor…. deci din discuțiile cu ministrul de finanțe, măsurile fiscale deja anunțate încep producă efecte…. Deci, din acest punct de vedere, stând cu specialiștii de vorbă am găsit aceste resurse. Pe noi nu ne-a deranjat treaba asta. Pe noi ne-a deranjat incoerența ministrului muncii, care vă rog să verificați a depus două proiecte de legi cu impact financiar total diferit. La Ministerul de Finanțe, a pus în dezbatere publică primul proiect fără impact financiar, iar în data de 3 noiembrie a depus al 2-lea proiect al noii legi a pensiilor cu impact bugetar 70.000.000.000 lei și apoi a revenit, conform discuțiilor din coaliție, cu impactul bugetar”, spune Florin Roman.

Lucian Romașcanu: Avem o evaziune de 10% undeva la peste 30% la TVA.

Potrivit lui Lucian Romașcanu, pentru prima indexare cu 13,8% de la 1 ianuarie este nevoie de 10 miliarde de lei, ca pentru recalcularea din 1 septembrie 2024 să fie necesare 15 miliarde de lei.

Referitor la declarațiile colegului Florin Roman, Romașcanu consideră că „marea misiune” este pe umerii lui Marcel Boloș, care trebuie să implementeze măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale pe lângă o mai bună colectare a TVA-ului la ANAF.

„Dacă contribuția la fondul bugetului pensiilor nu este suficient ca o garanție pentru creșterea încasării, impactul este undeva la 10 miliarde. Pentru partea de recalculare, pentru inflație…. undeva la 15 miliarde, partea de la începutul anului, înțeleg. Am văzut și declarațiile unui coleg de coaliție mai devreme. Marea misiune în acest moment a ministrului de finanțe este implementeze absolut toate măsurile necesare pentru a reduce evaziunea din România. Avem o evaziune de 10% undeva la peste 30% la TVA. Foarte repede parte din acești bani vor veni, dacă aceste reforme se vor face”, a precizat marți, Lucian Romașcanu.

CITIȚI ȘI:

LIVE VIDEO | Reformele se nasc greu, dar trec rapid de Parlament / Comisiile dezbat legea pensiilor/ Vot în Senat la ora 17

VIDEO | România vrea să investească în apărare, IT și energie / Ciolacu: Prioritatea este garantarea siguranței cetățenilor și a economiei

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și