„Târgul de lăsatu‘ secului” este organizat miercuri, în curtea Ministerului Agriculturii în vederea sprijinirii produselor românești și a producătorilor locali. Aici, ministrul Florin Barbu a precizat că „își dorește foarte mult ca locuitorii din Bucureşti să poată cumpăra produse româneşti”.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.
Aici putem găsi produse agroalimentare făcute de producătorii noştri. Sunt produse de calitate pentru că sunt sigur că trebuie şi producătorii încurajaţi să îşi valorifice marfa. Noi am dat această posibilitate, prin curtea Ministerului Agriculturii de a fi amenajate aceste târguri. Şi doi, ne dorim foarte mult ca locuitorii din Bucureşti, vorbim de această zonă, să poată cumpăra româneşte şi mai ales să cumpere produsele româneşti, a afirmat miercuri, Florin Barbu.
De la târgul organizat în curtea Ministerului Agriculturii, ministru Florin Barbu s-a arătat bucuros de faptul că a început sezonul ploilor, lucru benefic pentru agricultorii români, având în vedere deficitul de apă din sol.
„Ne bucurăm foarte mult că au început și ploile. Ăsta e un lucru foarte bun pentru fermierii noștri. Am văzut și pe prognoză că în perioada următoare precipitațiile vor crește. Ne bucurăm de acest lucru și sunt convins că trebuie să luptăm în continuare, pe de o parte cu sistemele de irigații pentru a încerca să aducem deficitul de apă din sol”, a adăugat ministrul Barbu.
Întrebat ce le-a transmis apicultorilor referitor la sprijinul care le va fi acordat printr-un act normativ pregătit de Ministerul Agriculturii, Barbu a precizat că după ce va fi definitivată prelungirea cadrului cu Ucraina, va fi prelungit sprijinul în sectorul apicol şi piscicol până la 30 iunie.
„Sigur, aşteptăm de la Comisia Europeană prelungirea cadrului cu Ucraina. Deja suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru prelungire până pe 30 iunie. Aşteptăm să vină acest cadru Ucraina şi vom veni cu sprijin, atât pentru partea de apicultură, cât şi pe partea de piscicultură în România. Sunt domenii care se confruntă cu probleme în momentul de faţă din punct de vedere al funcţionalităţii şi trebuie să venim cu acest sprijin, atât pe sectorul apicol, cât şi pe sectorul piscicol din România”, a explicat ministrul Agriculturii.
La acest eveniment se regăsesc peste 40 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Botoșani, Brașov, Mureș, Sălaj, Ilfov și București și aproximativ 50 de produse cu mențiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova.
Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care sunt disponibile la evenimentul „Târgul de lăsatu՝ secului”:
Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria patiserie și panificație, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere și gutui, astfel:
Din Ardeal:
Din Muntenia:
Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane (RNPM), din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova din categoriile pește, produse din lapte, miere și produse ale stupului și fructe procesate.
„Târgul de lăsatu‘ secului” va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9-19, precizează MADR.
Ministrul Barbu a mulțumit producătorilor români care sunt prezenți la târg. „Fiecare producător sau artizan are o poveste de viață și fiecare produs, fiecare obiect este o parte din sufletul lor și din tradițiile moștenite din bătrâni”, a spus Florin Barbu.
Ei păstrează și duc mai departe tradițiile și produc hrană românească sănătoasă, iar noi toți trebuie sa fim alături de ei, să cumpărăm românește!