VIDEO | Florin Barbu a inaugurat un târg de produse autohtone în curtea Ministerului/ Ne dorim ca bucureștenii să poată cumpăra produse româneşti

Publicat: 15/11/2023, 16:24
Actualizat: 15/11/2023, 17:22

„Târgul de lăsatu‘ secului” este organizat miercuri, în curtea Ministerului Agriculturii în vederea sprijinirii produselor românești și a producătorilor locali. Aici, ministrul Florin Barbu a precizat că „își dorește foarte mult ca locuitorii din Bucureşti să poată cumpăra produse româneşti”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește  în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Aici putem găsi produse agroalimentare făcute de producătorii noştri. Sunt produse de calitate pentru că sunt sigur că trebuie şi producătorii încurajaţi să îşi valorifice marfa. Noi am dat această posibilitate, prin curtea Ministerului Agriculturii de a fi amenajate aceste târguri. Şi doi, ne dorim foarte mult ca locuitorii din Bucureşti, vorbim de această zonă, să poată cumpăra româneşte şi mai ales să cumpere produsele româneşti, a afirmat miercuri, Florin Barbu.

De la târgul organizat în curtea Ministerului Agriculturii, ministru Florin Barbu s-a arătat bucuros de faptul că a început sezonul ploilor, lucru benefic pentru agricultorii români, având în vedere deficitul de apă din sol.

„Ne bucurăm foarte mult au început și ploile. Ăsta e un lucru foarte bun pentru fermierii noștri. Am văzut și pe prognoză în perioada următoare precipitațiile vor crește. Ne bucurăm de acest lucru și sunt convins trebuie luptăm în continuare, pe de o parte cu sistemele de irigații pentru a încerca aducem deficitul de apă din sol”, a adăugat ministrul Barbu.

Întrebat ce le-a transmis apicultorilor referitor la sprijinul care le va fi acordat printr-un act normativ pregătit de Ministerul Agriculturii, Barbu a precizat că după ce va fi definitivată prelungirea cadrului cu Ucraina, va fi prelungit sprijinul în sectorul apicol şi piscicol până la 30 iunie.

„Sigur, aşteptăm de la Comisia Europeană prelungirea cadrului cu Ucraina. Deja suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru prelungire până pe 30 iunie. Aşteptăm să vină acest cadru Ucraina şi vom veni cu sprijin, atât pentru partea de apicultură, cât şi pe partea de piscicultură în România. Sunt domenii care se confruntă cu probleme în momentul de faţă din punct de vedere al funcţionalităţii şi trebuie să venim cu acest sprijin, atât pe sectorul apicol, cât şi pe sectorul piscicol din România”, a explicat ministrul Agriculturii.

La acest eveniment se regăsesc peste 40 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Botoșani, Brașov, Mureș, Sălaj, Ilfov și București și aproximativ 50 de produse cu mențiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova.

Ce produse se găsesc în curtea Ministerului Agriculturii?

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care sunt disponibile la evenimentul „Târgul de lăsatu՝ secului”:

Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria patiserie și panificație, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere și gutui, astfel:

  • din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional, precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești, dar și alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gamă variată de vinuri.
  • Din Suceava, marca „Gustul de Altădată” va oferi vizitatorilor produse de panificație și patiserie, prăjituri, plăcinte și cozonaci.
  • Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstrița care va expune legume de sezon: varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.
  • Din Banat, județul Caraș-Severin va fi prezent un producător cu o varietate de produse procesate din legume și fructe.
  • Din București-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradițional din carne sub marca „Gusturi Meșteșugite”: mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc și alte preparate din carne.

Din Ardeal:

  • Produse atestate tradițional din localitatea Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, sub denumirea „CORDIȘ”: cârnăciori picanți afumați, cârnați de casă afumați, pecie lungă, peștișor afumat, clisă afumată, șuncă afumată, piept afumat, costiță afumată, pecie afumată și alte preparate din carne
  • din județul Mureș, comuna Albești: produse tradiționale ca pită de casă cu cartofi, chec de casă, colac cu nucă, dar și alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.
  • Din Brașov, Fundata vor fi aduse preparate din carne și lapte, atestate tradițional ale Fermei Istrate: telemea de vacă , brânză de burduf, cașcaval, telemea de oaie, caș, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuț, cârnați de porc și vițel, cârnați de oaie și vițel, pastramă de vițel.
  • Din județul Sibiu vor fi prezenți trei producători: din comuna Șura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri și produse autentice locale, iar din localitățile Săcel și Săliște, vor fi expuse produse apicole și preparate din lapte
  • Din Maramureș, localitatea Baia Mare, producătorul va prezenta produse locale și povestea tăiețeilor de casă și a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulcețuri, zacuști și sosuri pentru paste.
  • Ferma Bârsan din județul Alba va veni la târg cu produse din lapte.
  • Județul Covasna va fi reprezentat la târg de măcelăria Kovacs din Sfântu Gheorghe, cu produse locale din carne și brânză maturată marca Arkase.
  • Din Turda, județul Cluj, vom regăsi produsele familiei Tudor, precum: cașcaval, brânzeturi maturate, caș și brânză de burduf din lapte de oaie.
  • Din orașul Blaj, județul Alba, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj va aduce o colecție de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Târnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.

Din Muntenia:

  • Județul Argeș: pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alătura o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă, conserve din fructe și legume;
  • Producători din județul Giurgiu, comuna Stănești vor aduce legume proaspete de sezon;
  • Vizitatorii își vor putea face provizii de ceapă și usturoi din județul Buzău

Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane (RNPM), din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova din categoriile pește, produse din lapte, miere și produse ale stupului și fructe procesate.

„Târgul de lăsatu‘ secului” va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9-19, precizează MADR.

Fiecare producător are o poveste de viață

Ministrul Barbu a mulțumit producătorilor români care sunt prezenți la târg. „Fiecare producător sau artizan are o poveste de viață și fiecare produs, fiecare obiect este o parte din sufletul lor și din tradițiile moștenite din bătrâni”, a spus Florin Barbu.

Ei păstrează și duc mai departe tradițiile și produc hrană românească sănătoasă, iar noi toți trebuie sa fim alături de ei, să cumpărăm românește!


CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis se plimbă cu Land Cruiser în safari / Cum a fost fotografiat președintele în Kenya

VIDEO | Nicolae Ciucă, după lansarea sistemului PATRIOT: Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună