Ministrul Agriculturii Florin Barbu continuă seria întâlnirilor cu asociațiile din diverse sectoare. Marți dimineață, conform calendarului de discuții stabilit, Barbu a avut discuții cu fermierii din sectorul zootehnic, vaca de lapte și cea de carne. În cursul după-amiezii, vor intra la negocieri cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre și procesatorii din industria alimentară.
Ministrul le-a prezentat bugetul pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii a discutat cu asociațiile „toate problemele și modificările legislative pe care trebuie să le facem”. Și a decis ca, în cadrul Ministerului Agriculturii, să fie pus la dispoziție un birou, pentru că „de acum înainte toate deciziile se vor lua de către mediul asociativ”, a declarat Florin Barbu, într-o conferință de presă.
Se va constitui, astfel, un grup tehnic cu Ministerul Agriculturii și cu direcțiile de resort din cadrul Ministerului Agriculturii.
S-a stabilit, în cadrul întâlnirii, ca fermierii să beneficieze de un sprijin de 100 de euro pe cap de animal la vaca de carne și creșterea subvenției pentru porumbul siloz, cu 160 de euro.
În perioada următoare, pe vaca de carne, așa cum și anul trecut am avut un sprijin pe cadrul Ucraina de 100 euro pe cap de animal, și la vaca de carne, anul acesta, vor beneficia de un sprijin de 100 euro pe cadrul Ucraina pe cap de animal.
Tot în modificarea programului național strategic am identificat o sursă de finanțare atât pentru sectorul bovin de carne și lapte, pentru subvenționare a porumbului siloz, cu o subvenție directă de 360 euro pentru o încărcătură de trei animale pe hectar. Practic a crescut cu 160 de euro subvenția la porumbul siloz.
Ministrul Barbu și-a arătat susținerea pentru reprezentanții din sectorul bovin, care „au ales să nu meargă în stradă”, ci la negocieri și a promis că, din calitatea de parlamentar, va depune toate inițiativele legislative de care are nevoie acest sector.
Bineînțeles că voi depune toate inițiativele legislative de care sectorul bovin din România are nevoie în momentul de față. Cred că lucrurile au fost stabilite cu sectorul.
Prezent la discuții, Ștefan Muscă, de la Sindicatul Fermierul Patrioți din România, și-a arătat nemulțumirea că, în prezent, 70% din produse lactate vin din afară.
Domnul ministru a început o muncă foarte grea pentru aceste sectoare, pentru că dacă domnul ministru nu găsește politici agricole de salvare, noi vom muri. Poate cineva a dorit așa, să devenim o piață de desfacere, iar noi, prin intermediul domnului ministru, cred că începând de astăzi ne vom opune și nu vom mai fi o piață de desfacere și vom găsi soluția de salvare a și a vacii de lapte, a spus Muscă.
În acest moment, toate revendicările agricultorilor și fermierilor sunt rezolvate, a spus ministrul Florin Barbu. Și, mai mult decât atât, există surse de finanțate pentru toate angajamentele luate.
Am toate revendicările realizate. Bugetul Ministerului Agriculturii are surse de finanțare pentru toate revendicările pe care le-au cerut fermierii în stradă.
CITEȘTE ȘI: