Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Florin Cîțu, după negocierile cu PSD: Vom merge la domnul președinte cu câteva variante de premier

VIDEO | Florin Cîțu, după negocierile cu PSD: Vom merge la domnul președinte cu câteva variante de premier

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a spus că duminică, după o nouă întâlnire cu reprezentanții Partidului Social Democrat, că au convenit să îi prezinte președintelui nu una, ci „câteva” variante de candidat pentru poziția de premier. Înaintea întâlnirii, liderul liebrat spunea că nu s-a ajuns la un blocaj, dar sunt încă aspecte în privința cărora sunt poziții divergente, chestiuni pe care liderul liberal crede că ar fi culmea să le accepte, după ce le-a atacat, nu din considerente ideologice, ci pentru că nu funcționează.

„În ceea ce privește premierul, am discutat, vom merge la domnul președinte cu câteva variante, apoi vom veni și le vom anunța și public”, a spus Florin Cîțu, la ieșirea de la discuțiile cu PSD.

Liderul liberal a evitat să spună dacă el este una dintre variantele ce sunt avute în vedere. Aceste propuneri vor fi prezentate președintelui într-o discuție înaintea consultărilor formale, a spus liderul liberal. De asemenea, nu a spus dacă e vorba de mai multe propuneri din partea fiecărui partid.

Termenul avansat de Florin Cîțu pentru rezolvarea problemei premierului a fost „azi-mâine”.

Întrebat dacă se va organiza o ședință a Biroului Politic Național pentru un mandat de propunere de premier, Florin Cîțu a anunțat că va fi convocată o ședință a Biroului Politic Național în primul rând pentru a aproba forma finală a programului de guvernare.

„Toți am agreat că mâine va fi forma finală a programului de guvernare, trebuie o ședință pentru a aproba forma finală, și vom lua din aproape în aproape: după aceea urmează protocolul de funcționare a coaliției”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu nu a dat detalii concrete despre rezultatul discuțiilor privind finanțele și desființarea SIIJ/justiție, iar la capitolul muncă și alocații, a spus că este în evaluare impactul bugetar, îninte de a avansa un procent.

El a fost întrebat și despre certificatul verde și posibilitatea de testare gratuită, Florin Cîțu a subliniat din nou că nu e de acord cu testarea pe banii publici a celor care nu se vaccinează, mai ales medici și profrsori, care ar trebui să fie exemple, spunând că se va vedea care va fi varianta finală.

„Sunt încă niște divergențe referitoare la modul în care noi vedem să administrăm o economie”

„Așa sunt eu mai optimist de felul meu”, a spus Florin Cîțu înainte de a se întâlni cu social-democrații, referitor la declarația din prima parte a zilei de sâmbătă, când spunea că până seara încheie toate capitolelel de pe agendă, iar la finalul zilei a anunțat reluarea discuțiilor duminică.

„Nu e un blocaj, sunt încă niște divergențe referitoare la modul în care noi vedem să administrăm o economie. Noi am arătat în ultimii ani că se poate să avem și venituri bugetare mai mari fără să crești taxe și să ai o redistribuție pe care o face piața. Noi așa credem că, fără intervenția statului, se pot redistribui resurse în economie echitabil, eficient. De partea cealaltă, bineînțeles, se dorește intervenția statului, așa se crede că se poate redistribui avuția”, a declarat liderul liberalilor.

Măsurile cu care președintele PNL nu e de acord

Florin Cîțu a spus că duminică vor mai fi negociate cu PSD chestiunile care țin de finanțe, justiție și muncă. „Nu sunt propuneri noi, noi avem programul de guvernare, este acolo. Ideea este cum încorporăm propunerile colegilor noștri ca să nu distrugem ce am constuit până acum, despre asta este vorba”, a precizat Florin Cîțu.

Președintele PNL spune că i se pare „bizar” să se vorbească în prezent despre măsurile pe care le-a contracarat în programul lui Liviu Dragnea, printre care taxa de solidaritate, impozitul pe venit global sau cota progresivă de impoziare.

„Mi se pare bizar că la doi ani după ce am arătat că acel program a fost prost, pentru că nu l-au implementat, au avut 45% în Parlament, aveau majoritate și nu a implementat nimic, nici taxa de solidaritate, impozitul pe venit global, sper să nu vină cu naționalizarea Pilonului II de pensii, știți foarte bine… ”, a spus Florin Cîțu, subliniind că nu e de acord cu aceste măsuri, pe care le-a atacat când era în Opoziție și „ar fi culmea să le introducem azi, nu pentru că există o barieră ideologică, ci pentru că ele nu funcționează”.

În acest sens, Florin Cîțu a precizat că el pornește de la principiu este nevoie de încurajarea acumulării de capital, pentru că România este o țară în curs de dezvoltare, nu descurajarea acumulări de capital.

Ce se întâmplă cu bugetarii angajați „pe pile și prietenii”

Întrebat dacă se are în vedere concedierea bugetarilor, Florin Cîțu a răspuns jurnaliștilor că simplifică foarte mult lucrurile și a vorbit despre performanța și eficientizarea aparatului public. În această a doua privință, Florin Cîțu a recunoscut că, personal, în această guvernare nu a făcut mai mult sau cât dorea să facă în această reformă a administrației publice, amintind că a cerut reforme la Metrorex, CFR, instituții de stat, care nu s-au făcut, iar, odată cu plecarea de la guvernare a partenerilor de la USR, din septembrie, „nu am mai avut timp să accelerăm, să apăsăm pe pedala de accelerație să facem aceste reforme”.

Întrebat dacă e vorba de un sfert din aparatul public, Florin Cîțu a spus: „Era o idee în sensul că, ok, am avea loc să eficientizăm aparatul public. Și aici vă spun ce ne spun nouă oamenii, pe stradă: aparatul bugetar este supradimensionat, salariile sunt mult prea mari, serviciile pe care le primim de la stat nu sunt eficiente și eu vreau performanță de la angajații din sectorul public. Vreau să fie bine plătiți cei care fac performanță, iar cei care sunt acolo pe pile și prietenii să nu mai existe acolo, asta e de fapt ideea”.

„Este important să nu aruncăm în aer stabilitatea financiară”

Președintele PNL a vorbit și de autoritățile locale care nu reușesc să acopere salariile din veniturile proprii, multe au colectare slabă și cer bani de la buget. „Nu mi se pare normal când din veniturile proprii nu poți să plătești nici salariile, să vii să mai ceri bani de la buget. Haideți să le așezăm frumos pe toate și să spunem așa: cine face treabă bună primește și bani de investiții de la buget, dar trebuie să faci o curățenie în aceste autorități locale”, a spus Florin Cîțu, spunând că unii primari au crescut taxele locale.

În privința discuțiilor privind majorările de pensii, alocații și a salariului minim, liderul PNL a subliniat, din nou: „Este important să nu aruncăm în aer stabilitatea financiară. Dacă acum noi facem iarăși creșteri ad-hoc de pensii și salarii, fără să fie legate de criterii de performanță sau de o formulă transparentă, clară, care să fie folosită în timp, vom destabiliza economia și pentru un an, doi, ne vom trezi iarăși că nu putem plăti nici pensii, nici salarii”.

În privința desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), unde fuseseră declarații divergente, Florin Cîțu a spus că discuțiile au avansat: „Cred că toți avem avizul, opinia Comisiei de la Veneția și de acolo pornim. Discuția este despre toate legile justiției, un pachet întreg. Ceea ce cu toții am agreat – și noi, și social-democrații – este că trebuie să respectăm MCV-ul. Dacă nu respectăm MCV-ul, nu mai putem vorbi despre intrarea în Schengen și de aici pornim.”

Despre USR: „Niciodată să nu spui niciodată”

Întrebat dacă în prezent este închisă total ușa pentru negocieri cu USR, liderul liberal a spus că PNL a arătat disponibilitate, flexibilitate, în timp ce, de partea cealaltă, au fost condiții „bizare” comentarii „acide” la adresa președintelui PNL și al țării, dar că „niciodată să nu spui niciodată”.

La întrebare ajurnașiștilor, președintele PNL a spus că nu s-a ajuns la discuțiile despre propunerea de premier, dar speră ca aceasta să fie analizat duminică și cu aceasta „să mergem la președintele României”.

„Nu am ajuns la aceste discuții, am spus să să ne înțelegem întâi pe partea de guvernare, pentru că de aici pornim. După ce avem un program de guvernare, suntem de acord, putem să discutăm și despre ministere și despre premier. Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier și apoi să mergem cu această propunere la președintele României”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat de jurnaliști când va fi gata programul de guvenare, Cîțu a spus: „Eu credeam că ieri, sper să fie astăzi”. La întrebarea privind o eventuală discuție cu Klaus Iohannis înainte de consultări, Florin Cîțu a spus că mesajul public al șefului statului spune foarte clar că trebuie ca partenerii de negocieri să se înțeleagă înainte de a merge la Controceni. „Vom ajunge la o înțelgere”, a spus liderul PNL.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și