VIDEO | Guvernul a adoptat creșterile salariale pentru personalul din învătâmânt / Majorările au fost convenite cu sindicatele / Care este grila

Publicat: 28/12/2023, 18:55
Actualizat: 28/12/2023, 18:55

Guvern aprobat, în ședința de joi, noile creșteri salariale pentru din învățământ și din alte sectoare bugetare. Conform actului normativ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%.

Creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie.

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20.5%;creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% în ianuarie.

Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4% dintre care 12,6% în ianuarie.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că a făcut „tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere in sistemul de învățământ preuniversitar.

Pentru aceste funcții s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactice calculate cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente acum.

Astfel, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Pentru universitar, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%)

Cadrele didactice auxiliare vor beneficia de o creștere salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creșterea medie fiind de aproximativ 10%.  

Iar personalul administrativ (nedidactic) va avea o mărire salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic unu și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei.

De exemplu, un profesor cu studii superioare de lungă durată în învățământul preuniversitar, gradul didactic II, cu 15-20 de ani vechime, va beneficia de o creștere a salariului de bază de la 6.947 lei, în decembrie 2023, la 8.296 lei, în iunie 2024.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic unu și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei.

Personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de creșteri care se calculează la salariul de bază, precum dirigenție 10%.

De această creștere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic cu gradație de merit, 25%, acordată pentru 16% din totalul personalului didactic, între 7 și 20% creștere salarială pentru predare simultană, de aceasta beneficiind aproximativ 10% din totalul personalului didactic.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant cu mai puțin de un an vechime, va avea o mărire de la 5.398 lei salariu de bază brut în luna decembrie a acestui an la 6.446 lei, în luna iunie 2024. 

Ligia Deca a precizat că aceste creșteri se adaugă majorărilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie la nivelul sistemului de învățământ.

Deca a subliniat că aceste grile de salarizare au fost asumate de federațiile sindicale din învățământ și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2024

Negocieri DECISIVE pentru aderarea României! Când intrăm, oficial, în Schengen-ul aerian și maritim? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație....
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Soldații nord-coreeni trimiși în Rusia au dat de internetul nelimitat și nu se mai desprind...
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
Un nou ajutor pentru români de la 1 ianuarie 2025: indemnizația de solidaritate. Cine sunt...
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și...
Știrea momentului de Black Friday
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu....
Sărut între divele din România! Delia Matache, Gina Pistol sau Roxana Ionescu și-au făcut de...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Felicitări de Mihail și Gavril: Urări, mesaje și imagini cu text pentru sărbătoriții zilei de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Prințul William, primele declarații despre boala lui Kate Middleton și a Regelui Charles: „A fost...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mirela Vaida, dialog în lacrimi cu Adrian Artene, la „Altceva”