VIDEO | Guvernul a adoptat creșterile salariale pentru personalul din învătâmânt / Majorările au fost convenite cu sindicatele / Care este grila

Publicat: 28/12/2023, 18:55
Actualizat: 28/12/2023, 18:55

Guvern aprobat, în ședința de joi, noile creșteri salariale pentru din învățământ și din alte sectoare bugetare. Conform actului normativ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%.

Creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie.

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20.5%;creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% în ianuarie.

Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4% dintre care 12,6% în ianuarie.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că a făcut „tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere in sistemul de învățământ preuniversitar.

Pentru aceste funcții s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactice calculate cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente acum.

Astfel, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Pentru universitar, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%)

Cadrele didactice auxiliare vor beneficia de o creștere salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creșterea medie fiind de aproximativ 10%.  

Iar personalul administrativ (nedidactic) va avea o mărire salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic unu și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei.

De exemplu, un profesor cu studii superioare de lungă durată în învățământul preuniversitar, gradul didactic II, cu 15-20 de ani vechime, va beneficia de o creștere a salariului de bază de la 6.947 lei, în decembrie 2023, la 8.296 lei, în iunie 2024.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic unu și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei.

Personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de creșteri care se calculează la salariul de bază, precum dirigenție 10%.

De această creștere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic cu gradație de merit, 25%, acordată pentru 16% din totalul personalului didactic, între 7 și 20% creștere salarială pentru predare simultană, de aceasta beneficiind aproximativ 10% din totalul personalului didactic.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant cu mai puțin de un an vechime, va avea o mărire de la 5.398 lei salariu de bază brut în luna decembrie a acestui an la 6.446 lei, în luna iunie 2024. 

Ligia Deca a precizat că aceste creșteri se adaugă majorărilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie la nivelul sistemului de învățământ.

Deca a subliniat că aceste grile de salarizare au fost asumate de federațiile sindicale din învățământ și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2024

Negocieri DECISIVE pentru aderarea României! Când intrăm, oficial, în Schengen-ul aerian și maritim? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×