În ședința de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a spus că executivul vrea să țină sub control cheltuielile bugetare prin ordonanța privind reducerea cheltuielilor. Asta în condițiile în care guvernul a aprobat un memorandum privind unele derogări de la ordonanța „austerității” prin care autoritățile locale își pot continua proiectele în cadrul programelor naționale, precum Programul național de construcții de interes public derulat de Compania Națională de Investiții.
Premierul României a spus, în ședința de guvern de joi, că se va aproba prin memorandum derogările necesare pentru ca autoritățile centrale și, mai ales, locale să poată face plăți în special pentru Programul național de construcții de interes public derulat de Compania Națională de Investiții și Programul național Anghel Saligny.
Aprobăm prin memorandum derogările necesare pentru ca autoritățile centrale și, mai ales, locale să poată face plăți în special pentru Programul național de construcții de interes public derulat de Compania Națională de Investiții și Programul național Anghel Saligny. Le-am promis asta primarilor, este firesc să nu periclităm munca lor din întregul an. Deci ne ținem de cuvânt! Le asigurăm fonduri pentru plata facturilor restante și garanția ca pot deconta plăți în continuare!, a spus Ciolacu.
Potrivit Memorandumului, pentru atingerea obiectivelor Programului de guvernare 2023-2024, aprobat prin Hotărârea
Parlamentului României nr. 22 din 15 iunie 2023 pentru acordarea încrederii Guvernului, privind finalizarea obiectivelor de investiții incluse în Programul național de construcții de interes public sau social aprobat prin Ordonanța Guvernului nr. 25/2001, cu modificările și completările ulterioare, este necesar să se creeze posibilitatea ca Ministerul Dezvoltării
Lucrărilor Publice și Administrației să poată depăși limitele aprobate.
Având în vedere faptul că la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii “C.N.I.” S.A sunt gestionate un număr mare de contracte de execuție/proiectare și execuție pentru obiective de investiții care se realizează prin Programul national de construcții de interes public sau social, incluzând obiective de investiții prioritizate la nivel national, că o mare parte dintre acestea se află în stadii avansate de execuție, limitarea plăților în cadrul acestui program ar conduce la neachitarea facturilor aferente situațiilor de lucrări verificate și confirmate la plată și a căror scadență s-a împlinit, și la înregistrarea de arierate și a plății penalităților datorate pentru întârzierea la plată, se mai arată în memorandumul adoptat joi.
Memorandumul adoptat joi, poate fi consultat – AICI.
Potrivit premierului, a fost adoptat și un proiect de OUG care permite „închiderea la termen a programelor aferente acestui cadru financiar. Măsurile adoptate astăzi ne vor ajuta să ducem rata de absorbție peste 90%”.
O altă prioritate sunt fondurile europene din exercițiul 2014-2020, care se încheie, practic, la finalul acestui an. Aprobăm, astăzi, o ordonanță de urgență cu proceduri care permit închiderea la termen a programelor aferente acestui cadru financiar. Măsurile adoptate astăzi ne vor ajuta să ducem rata de absorbție peste 90%, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.
Astfel, sarcina găsirii banilor la buget a rămas pe umerii lui Marcel Boloș, care potrivit proiectului de OUG trebuie să asigure fondurile necesare finanțării programelor operaționale, inclusiv în situația indisponibilității fondurilor de la Comisia Europeană.
În perioada de programare financiară 2014-2020, conform cadrului legal în vigoare, respectiv OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 – 2020, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Finanțelor, prin Autoritatea de Certificare și Plată, trebuie să asigure fondurile necesare finanțării programelor operaționale, inclusiv în situația indisponibilității fondurilor de la Comisia Europeană, se arată în nota de fundamentare a OUG-ului.
OUG-ul privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, poate fi consultat – AICI.
CITIȚI ȘI: