VIDEO | Guvernul face loc drumului expres care leagă Satu Mare de granița cu Ungaria/ Fonduri suplimentare pentru proiectele de infrastructură

Publicat: 27/10/2023, 12:33
Actualizat: 27/10/2023, 16:26

În ședința de Guvern de vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut pe masă proiectul de HG privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, care fac parte din coridorul de „Drum Expres – Satu Mare (VO Satu Mare) –  (Graniţa Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”.

Marcel Ciolacu l-a lăudat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, despre care a spus că „continuă să își facă treaba pe zona de infrastructură”. În acest context, Executivul a adoptat un proiect de HG privind exproprierea terenurilor din zona drumului expres care leagă Satu Mare de granița cu Ucraina, o rută vitală pentru exporturile către Vest.

Văd că domnul Grindeanu își continuă treaba pe zona de infrastructură. Pe ordinea de zi de astăzi avem o serie de exproprieri, necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes național: drumul expres ce face legătura între Satu Mare și granița cu Ungaria, precum și Centura Timișoarei, partea de Sud, a declarat Marcel Ciolacu.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” este necesar a fi expropriată o suprafață de 1.670.319 mp, aferentă unui număr de 593 imobile proprietate privată, situate pe raza localităților Satu Mare, Vetiş şi Livada din judeţul Satu Mare, precizează Ministerul Transporturilor.

În prezent, legătura dintre Satu Mare și granița Româno-Ungară se realizează prin intermediul drumului național DN 19A (Satu Mare -Petea), care are câte o bandă de circulație pe sens și un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului, se arată în motivarea proiectului.

De altfel, în cazul celui de-al doilea act normativ au fost aprobate:

1) Amplasamentul suplimentar necesar realizării lucrării de utilitate publică de interes naţional “Varianta de ocolire Timișoara-Sud”.
2) Declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar (care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național)
3) Lista imobilelor proprietate privată supuse exproprierii (aflate pe raza Municipiului Timișoara din Județul Timiș), precum și sumele individuale aferente despăgubirilor în cuantum total de 799,325 mii lei ( pentru 20 imobile, având o suprafață totală de expropriat de 2.666 mp).
4) Lista imobilelor proprietate publică a statului, situate pe amplasamentul suplimentar ( pentru un număr de 2 imobile, având o suprafață totală de 824 mp).
Suma totală aferentă despăgubirilor imobilelor proprietate privată este în valoare de 799,325 mii lei şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, titlul 56 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’’, articolul 56.48 ”Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), aferente cadrului financiar 2021-2027”

Bani din fondul de rezervă pentru programele din infrastructură

În același context, Marcel Ciolacu a anunțat că va aloca fonduri suplimentarea pentru cofinanțarea proiectelor din infrastructură: „Totodată, alocăm fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor de mare infrastructură care au finalitate la fel ca și în cazul celor 2800 de proiecte către UAT-uri la sfârșitul acestui an”, a declarat premierul.

Astfel prin actul normativ, s-a aprobat, în vederea asigurării continuității finanțării proiectelor de infrastructura de transport, până la rectificarea bugetară:

• suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 447.000 mii lei cu referire la credite bugetare și 447.000 mii lei cu referire la creditele de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor din domeniul transporturilor derulate de către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare;
• suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 53.000 mii lei cu referire la credite bugetare și 53.000 mii lei cu referire la creditele de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor finanțate in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Proiectele de HG, pot fi citite integral – AICI și AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Guvernul a decis. Lista alimentelor plafonate va fi mărită de la 14 la 21 de produse. Ce alimente se vor adăuga pe lista produselor plafonate?

VIDEO | Infanteria și blindatele IDF au pătruns în zona centrală a Gazei și au lovit zeci de ținte Hamas: „Inclusiv cartierul general operațional”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar