VIDEO | Guvernul termină reformele fiscal-bugetare săptămâna aceasta și le pune în transparență. Ce se întâmplă cu legea pensiilor?
This browser does not support the video element.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat luni că planul de reforme va fi pus în transparență săptămâna aceasta. Apoi, urmează procesul de avizare interministerială, înainte de angajarea răspunderii în Parlament.
Premierul Ciolacu intenționează să-și angajeze răspunderea pe pachetul de reforme fiscal-bugetare. Conform declarațiilor sale de săptămâna trecută, Guvernul va merge cu angajarea în Parlament, până la finalul lunii.
Cred că săptămâna aceasta vor fi ridicate pe site-ul Guvernului, în transparență și pe urmă cu avizele, trec prin ședința de Guvern. Apoi, sunt înaintate Parlamentului. Procedura ține o săptămâna, două.
Marcel Ciolacu a ținut să menționeze, din nou, că nu va fi făcut nimic pe ascuns, în contextul în care liderii opoziției parlamentare au anunțat deja că doresc să inițieze o moțiune de cenzura împotriva Cabinetului Ciolacu. Însă, conform aritmeticii, nici USR nici AUR nu au numărul de semnături necesare pentru a depune moțiune. Cele două partide au anunțat că exclud o colaborare pentru a depune împreună moțiunea.
Nu o să fie nimic ascuns. Am mai auzit că vreau să facă cineva o moțiune de cenzură, dar de fapt, e o șmecherie ca nimeni să nu știe ce e acolo. Fals. Vor fi și zile pentru amendamente.
Ce se întâmplă cu legea pensiilor?
Odată eliminat din PNRR pragul de 9,4% pentru cheltuielile cu pensiile, se lucrează la finalizarea textului de lege, care ar trebui să fie gata „până la finalul anului”. Ministrul Muncii discută cu reprezentanții Băncii Mondiale, respectiv cei ai Comisiei Europene, pe trei variante ale legii, pregătite de minister.
Urmează și noi să finalizăm legea pensiilor, fiindcă avem un parteneriat. Eu îmi doresc să fie finalizată și zilele trecute am avut (n.r. discuții) și cu Banca Mondială, care este consultantul Ministerului Muncii și al Comisiei, pe legea pensiilor. Sunt trei variante. Deja au început negocierile, în paralel cu închiderea pensiilor speciale și cu legea pensiilor.
Despre plafonul de 9,4% menționat în PNRR, Ciolacu a spus că oricum el n-ar fi fost atins. Dar, a simțit nevoit să negocieze scoaterea plafonului la Comisia Europeană pentru a „nu condamna viitorul”.
Cum a fost trimis PNRR-ul la Comisie, este fără 9,4 oricum el n-ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ajungea la 9,4 din PIB. El crește, e normal, se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez, să avem această discuție cu Comisia.
România a trimis propunerea de ajustare a PNRR Comisiei Europene pe 8 septembrie. În cererea trimisă de Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene, pragul de 9,4% nu se mai regăsește, conform Economedia.
Noua variantă:
Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) sustenabile din punct de vedere fiscal pe termen lung (2022-2070).
Vechea variantă:
„Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, incluzând un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | DROGURI ÎN ȘCOLI. Premierul Marcel Ciolacu: E deplasat să luăm copiii cu arcanul să-i testăm