VIDEO | Împreună la guvernare, „Prin noi înșine” în alegeri / Ce mesaj electoral va avea PNL?
This browser does not support the video element.
Vineri, la Sinaia, liderii PNL au decis să își măsoare singuri forțele în alegerile din 2024, fără PSD. După terminarea ședinței, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Gândul despre sloganul PNL, având în vedere că se află într-o coaliție de guvernare cu social-democrații și că au ales mott-ul „Prin noi înșine”.
Îmbărbătați de curajul predecesorilor liberali, Nicolae Ciucă a ieșit după ședința BPN de la Sinaia și a tranșat subiectul listelor comune: „Vom merge Prin noi înșine”, a spus șeful PNL, alături de toata echipa liberală. Tot la Sinaia, acum mai bine de 100 de ani, I.C. Brătianu declara neutralitatea României pe 21 iulie 1914.
Întrebat de Gândul despre sloganul PNL în alegerile din 2024, Ciucă a spus că motto-ul ales are reverberații istorice în rândul activului de partid liberal. Vis-a-vis de un slogan, acesta a precizat că încă nu a fost ales și că urmează în perioada următoare, după ce va stabili echipele de campanie, să dezvolte acest slogan.
Am spus că acest motto, Prin noi înșine, este unul cu relevanță istorică. Este un motto care însuflețește și dă entuziasm membrilor, activului de partid al Partidului Național Liberal și motto-ul de campanie trebuie să fie stabilit în momentul în care vom avea finalizată strategia de campanie și pentru chestiunea aceasta vom avea echipele de campanie, echipa de la centru, echipele din teritoriu care vor lucra pentru acest motto, a răspuns Nicolae Ciucă.
Iată că la mai bine de 115 ani de la doctrina economică liberală „Prin noi înșine”, PNL pare că nu a reușit să se redefinească ideologic, reciclând o politică veche pe care o adaptează la realitățile socio-politice ale anului 2024.
Concepția lui Vintilă I.C Brătianu
În mai 1905, Vintilă I.C. Brătianu, om politic, dar mai ales economist, a publicat un articol intitulat „Prin noi înșine” în ziarul „Voința Națională”. În acest articol, Brătianu a exprimat convingerea că dezvoltarea României poate fi realizată doar prin eforturi proprii și a cerut ca “elementul străin să nu primească decât strictul necesar”.
Politica „prin noi înșine” urmărea să dezvolte industria ca ramură modernă a economiei. Programul economic liberal a pledat pentru ca interesele generale ale României să fie prioritare în fața intereselor industriașilor și băncilor străine.
Conceptul de „Prin noi înșine” a fost aplicat atât în politica economică, cât și în ideea generală de dezvoltare a societății românești. Această abordare a implicat adaptarea conceptelor democratice occidentale la specificul și nevoile spațiului românesc.
Neutralitatea României, stabilită la Sinaia
Vila Emil Costinescu situată pe Bulevardul Carol I nr. 35, a fost construita în 1892 și extinsă în perioada 1918-1939. În această casă, la 21 iulie 1914, a avut loc ședința Consiliului de miniștri, condusă de I. C. Brătianu, în care s-a hotărât neutralitatea României la începutul Primului Război Mondial. Consiliul de coroana s-a adunat apoi la Peleș și a declarat oficial neutralitatea.
Emil Costinescu (1844-1921) a fost un om de afaceri, finanțist și politician. A deținut funcția de primar al Bucureștiului și de ministru de finanțe al României. El a pus bazele industriei din Sinaia, înființând în 1891 o fabrica de cuie, șuruburi și piulițe, halele acesteia fiind preluate ulterior de uzina Mefin. Numele său stă la originea stațiunii estivale Costinești, pe care a înființat-o prin „colonizarea” cu muncitori germani pe o moșie a sa.
CITIȚI ȘI: