Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu consideră că milioanele de refugiați ucraineni ar trebui să se „încoloneze la graniță” și să meargă pe front. Cristoiu a comentat în Jurnalul video legea privind mobilizarea, înaintată de Volodimir Zelenski Radei ucrainene, care a stârnit critici din partea publicului, dar și a unor politicieni, printre care și comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean.
Cristoiu spune că nici nu era nevoie de o astfel de lege, întrucât imaginea poporului ucrainean, construită în spațiul public internațional, este aceea a unei națiuni care „își apără teritoriul până la ultimul om și ne apără și pe noi”.
Imaginea, de după 22 sau 24 februarie 2022, despre poporul ucrainean este aceasta: poporul ucrainean eroic, cu mic cu mare, cu bătrâni, cu tineri, cu femei, cu bărbați, cu copii, cu cățel, cu purcel luptă împotriva invadatorului. Puteți să-mi spuneți și mie un băiat al unui nomenclaturist de la Kiev care e pe front? Potrivit propagandei occidentale, poporul ucrainean apără teritoriul până la ultimul om și ne apără și pe noi. În acel moment vine Volodîmîr Zelensky și le spune: Noi nu mai avem oameni pe front, e nevoie de noi oameni și facem mobilizare.
Cum să plece patru milioane de oameni, chiar și femei, și să stea în străinătate când patria lor e în pericol?, s-a întrebat retoric Ion Cristoiu.
Poate că, până acum, au considerat că se bat alții pentru ei, dar acum e altceva. Nu am mai auzit de un război de apărare a patriei în care nomenclaturiștii și fiii lor nu au nicio treabă cu frontul. Zelensky e tot timpul prin străinătate.
Cristoiu a amintit cum se înghesuiau ucrainenii la birourile de recrutare, la începutul războiului. Situația s-a schimbat după doi ani de conflict militar și acum regimul de la Kiev vrea să impună o lege care ar încălca drepturile omului.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, ucrainenii se înghesuiau la birourile de recrutare, dar după aproape doi ani de război aparent de uzură armata ucraineană vrea să ușureze procesul de recrutare. Potrivit proiectului de lege, vârsta de recrutare a fost redusă de la 27 la 25 de ani, iar pedepsele s-au înăsprit pentru cei care încearcă să evite să fie încorporați. Parlamentarii ucraineni, însă, susțin că legislația ar putea încălca drepturile omului și ar putea deschide calea spre corupție.
Armata Ucrainei vrea să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus, a dezvăluit președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe de presă, la Kiev, la jumătatea lunii decembrie.
CITEȘTE ȘI: