VIDEO | Jens Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev. Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este „o chestiune de timp”

Publicat: 28 09. 2023, 16:51
Actualizat: 28 09. 2023, 17:01

This browser does not support the video element.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mers joi, la Kiev, într-o vizită neanțată, pentru a da un mesaj ferm de susținere pentru efortul Ucrainei în fața agresiunii ruse. Zelenski a spus, de lângă oficialul european, că aderarea Ucrainei la NATO este o „chestiune de timp”.

Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, șeful NATO a spus că „fiecare metru pe care forțele ucrainene îl recuperează este un metru pe care Rusia îl pierde”. „Și există un contrast puternic: ucrainenii luptă pentru familiile lor, viitorul lor, libertatea lor”, a adăugat el. În schimb, Stoltenberg a transmis că „Moscova luptă pentru iluzii imperiale”.

„Cu cât Ucraina devine mai puternică, cu atât suntem mai aproape de a pune capăt agresiunii ruse. Rusia își poate depune armele și își poate pune capăt conflictului militar acum”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a anunţat că statele NATO au încheiate în prezent contracte-cadru cuprinzătoare cu companiile producătoare de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru muniţii esenţiale, din care comenzile ferme însumează un miliard de euro. „Aceste provizii, vor permite țărilor NATO să-și reumple arsenalele continuând să ajute Ucraina, în același timp”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Volodimir Zelenski s-a arătat la rândul lui dispus să continue eforturile Ucrainei pentru aderarea la NATO, asigurând-ul pe Stoltenberg de toată disponibilitatea țării sale, pentru a atinge dezideratul aderării la NATO. „Este o chestiune de timp până când Ucraina devine membră de drept al alianței. Facem totul pentru a apropia această perioadă”, a declarat Zelenski.

Intrarea Ucrainei în NATO va întări alianța. Realitatea însăși este dovada că apartenența Ucrainei la NATO este complet naturală și va aduce beneficii ambelor părți. (…) Am discutat în detaliu lucrările viitoare pentru a apropia Ucraina și NATO. Alianța a decis să ofere Ucrainei asistență practică sporită, care va contribui la transformarea sectorului nostru de securitate și apărare pentru a realiza coexistența deplină cu NATO”, a spus președintele ucrainean la întâlnire cu Stoltenberg.

În timp ce la Kiev, Zelenski s-a văzut cu oficialul NATO, la Moscova, Vladimir Putin l-a primit pe liderul cecen, Ramzan Kadîrov, despre care circulau zvonuri că starea sa de sănătate este critică. Putin i-a spus liderului cecen să transmită cele mai bune urări soldaților și familiilor acestora, care luptă pe frontul din Ucraina.

„Ei luptă cu încredere, ei bine, cu curaj, eroic”, a spus Putin, adăugând că militarii ceceni au contacte bune cu alte unități militare, iar comandanții ruși vorbesc foarte bine despre ei.

Întâlnirea cu Stoltenberg a avut loc în aceeași zi în care ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a vizitat un memorial de război la Kiev și a doua zi după ce secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, sa întâlnit cu Zelenski pentru a reafirma sprijinul Marii Britanii pentru națiunea afectată de război.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Boloș „îl supără” pe premierul Ciolacu. Cum a încurcat Guvernul calculele pe salariul minim

VIDEO | Actor, președinte… dansator. Care e povestea din spatele clipului cu Volodimir Zelenski dansând din buric?