„După atâtea probleme, este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau au organizat intenționat prost trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de externe și cel de Interne. Imediat însemnând imediat”, a declarat Klaus Iohannis.
„Nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, am avut referendum și europarlamentare. Am avut probleme și în țară. Foarte mulți români s-au arătat revoltați. Unii au reclamat că au fost puține ștampile, alții că au fost puține cabine. Se vede că întreaga organizare a fost gâdită penru inhibarea votului, nu pentru încurajarea votului. E ce am spus că PSD se pregătește să boicoteze refrendumul. Dar probleme au fost la secții de votare din străinătate. Am văzut cu toții imaginile cu mii de români stând la cozile interminabile. Oameni care au mers dimineața la vot și au ajuns să voteze seara, alții care nu au apucat să voteze. Problemele trebuie rezolvate urgent pentru că vine următorul tur de scrutin”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Președintele spune că tocmai pentru a găsi soluții urgente a decis să organizeze o comisie mixtă.
„Și pentru că nu am încredere de guvern, voi înființa o comisie mixtă care începe să lucreze. Voi invita pe toți cei cu atribuții. Rolul este să vină cu soluții penyru autoritățile care vin cu reglementări, AEP, Guvern”, a spus Iohannis.
Teodor Meleșcanu: Vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri că „pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis”, pentru că a convocat referendumul după ce au fost stabilite secțiile de votare în străinătate.
„Domnul președinte are dreptul să își exprime orice opinii. Chestiunea când vorbim de o demitere trebuie să avem și o bază pentru a cere demisia cuiva, nu doar pe bază de gânduri, întrebări presiuni și așa mai departe. (…) Nu e vorba de date mincinoase, pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis care la 2 săptămâni după ce am stabilit care sunt secțiile de votare la propunerea ambasadelor și la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetățeni români și am ajuns la numărul de 441, după două săptămâni dânsul a anunțat că face referendum în aceeași zi. În consecință din 2 secunde care durează votul în general în cabină, având referendum băgat peste votul parlamentarilor europeni, s-a ajuns în jur de 6-7 minute votul și practic nu au putut să voteze toți oamenii mai ales în secțiile aglomerate”, a declarat la Antena 3 Teodor Meleșcanu.
El a mai spus că principala preocupare a anchetei este în ce măsură evaluările au fost reale
„Principala preocupare a anchetei pe care o avem este în ce măsură evaluările au fost reale, în ce măsură s-au luat măsuri administrative, în condițiile în care peste alegerile parlamentare europene s-a făcut și referendumul, toate aceste probleme vor face obiectul anchetelor noastre, de fapt 400 de secții de votare nu au fost probleme decât în aproximativ 40 și la astea ne vom ocupa”, a adăugat ministrul de Externe.