VIDEO | Klaus Iohannis, despre pensiile speciale: Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil
This browser does not support the video element.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la Bruxelles, despre reforma sistemului de pensii din România. Acesta a declarat că sistemul de pensii trebuie gândit în așa fel încât să fie sustenabil pe termen lung.
Șeful statului a adăugat că se așteaptă ca proiectul privind sistemul de pensii pe care Guvernul urmează să îl înainteze să fie unul care să vizeze un sistem corect, echitabil și sustenabil.
Totodată, Iohannis susține că proiectul va trebui să le asigure toate drepturile pensionarilor.
„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă, mai simplu spus, că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru o viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10, peste 20, peste 30 de ani pensionarii să îşi primească pensia. Asta înseamnă ca sistemul să fie sustenabil şi scopul reformei sistemului este acesta. Reforma nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii, ci pentru a crea un sistem corect, sistem echitabil şi un sistem sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort, Guvernul şi să fie promovat de coaliţie. Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii, dar trebuie să ne amintim care este fondul discuţiei şi fondul este acesta: pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trăi, o pensie care se calculează echitabil pentru toată lumea şi care este garantată a la longue”, a declarat Klaus Iohannis.
Marcel Boloş: Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conţinutul jalonului din PNRR
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, susține că „există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conţinutul jalonului din PNRR. El spune că, în cazul pensiilor militare, „dacă va fi cazul, probabil împreună cu experţii Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada cerinţei de contributivitate”.
„Aveam acest termen până la sfârşitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar aşa cum domnul prim-ministru a dispus în şedinţa de Guvern de ieri (joi – n.red.), pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârşitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecinţă, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema şi să adopte legea privind pensiile speciale, dar şi alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanţa corporaţiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari şi Turceni”, a spus ministrul.
Întrebat dacă termenul pentru legea pensiilor speciale ar fi luna iunie, Marcel Boloş a confirmat.
Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară, dar și la Summit-ul Euro în format extins.
Administrația Prezidențială informează că reuniunea Consiliului începe cu un dejun de lucru împreună cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul căruia vor fi abordate situaţia din Ucraina, în special securitatea alimentară şi procesul de reconstrucţie, schimbările climatice şi demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.