Aflat la evenimentul „Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, președintele Klaus Iohannis a precizat în începutul discursului său că efectele „schimbărilor climatice devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României”.
În cadrul evenimentului a fost prezentat Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României și cu Administrația Prezidențială, și care a fost lansat public în cadrul acestui eveniment.
Klaus Iohannis a precizat că Raportul prezentat marți, avansează o serie de recomandări care se aliniază viziunii sale privind combaterea efectelor fenomenului schimbărilor climaterice.
Una dintre concluziile-cheie ale Raportului arată că în cazul României există potențial pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralității climatice. Raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcțiile pe care și eu le-am susținut și promovat la nivel național și internațional în ceea ce privește abordarea problematicii schimbărilor climatice, a precizat președintele României.
Oferind și un exemplu, președintele Iohannis a subliniat faptul „că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice și mai puțin reziliente în fața acestora, atât în România, cât și la nivel internațional”.
Șeful statului a adăugat faptul că trebuie implementate mecanisme financiare și sociale noi, care să protejeze cetățenii vulnerabili din punct de vedere socio-economic, în fața schimbărilor climatice.
„Trebuie să creăm instrumente financiare și sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetățenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice. Totodată, consolidarea resursei umane prin educație și prin dezvoltare de competențe devine esențială pentru o tranziție verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate”, a adăugat Iohannis.
Președintele a mai precizat că acest raport „indică modurile în care putem reconcilia acţiunea climatică cu dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre prin investiţii, dezvoltarea de industrii verzi şi integrarea în lanţuri valorice globale verzi”. Acesta a mai subliniat că, pentru a gestiona eficient schimbările climatice, este nevoie de un pact transpartinic care să asigure angajamentul şi continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu şi lung.
„Trebuie să dezvoltăm un parteneriat pentru tranziție climatică între instituțiile statului, societatea civilă, sectorul privat și mediul academic, de cercetare și inovare. Vă îndemn, așadar, pe toți să colaborăm mai strâns în efortul de a limita schimbările climatice și impactul lor asupra cetățenilor noștri, depășind interesele particulare și viziunile politice ușor diferite”, a transmis Klaus Iohannis.
Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, poate fi consultat integral – AICI.
CITIȚI ȘI: