Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a declarat, imediat după ce măsurile fiscal-bugetare au fost puse în transparență publică, că reforma pensiilor speciale este o reformă „extrem de complexă” care necesită mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeană.
Liberalul a atras atenția asupra faptului că România trebuie să implementeze reforma pensiilor speciale, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru că de aceasta depinde cererea de plată numărul trei, pe care România vrea să o depună în vederea obținerii banilor europeni.
Totodată ministrul a precizat că aceste reforme nu se pot implementa „de pe-o zi pe alta”.
Acum eu știu că este o problemă pe care noi trebuie să o rezolvăm pentru că altfel cererea de plată numărul trei, din Planul Național de Redresare și Reziliență. (…) Cred că o astfel de reformă, cum este cea a pensiilor speciale, este una care este extrem de complexă și necesită timp în negocierea cu Comisia Europeană, a precizat șeful finanțelor.
Întrebat despre soluțiile negociate de liderii coaliției de guvernare cu oficialii UE, Boloș a afirmat că au existat mai multe variante de lucru. Acesta a lăudat efortul depus de Ministerul Muncii.
„Eu cred că au fost variante de lucru, cunoscând mecanismul de negociere și efortul pe care l-a depus Ministerul Muncii. Au fost variante de lucru care sunt firești în procesul acesta de de discuții care există cu Comisia. (…) Da, eu cred că problema de deficit bugetar se judecă la sfârșitul anului și începând de anul viitor avem de făcut un buget care nu vrem să mai repetăm istoria a unui deficit pe care nu îl putem ține sub control, că să nu uităm”.
Boloș a precizat că în contextul reformei pensiilor speciale, trebuie să fim atenți la ținta de deficit asumată de România în PNRR, ca nu cumva să rezolvăm o problemă pe termen scurt și să creăm alta pe termen lung.
Trebuie să fim foarte atenți la cum rezolvăm problema pe termen scurt. S-ar putea să ne uităm la o problemă pe termen lung și între timp să facem un deficit care duce la riscurile pe care le știm destul de bine cu toții, a conchis Marcel Boloș.
Totodată, Marcel Boloș a îndemat la folosirea „chibzuită” a banilor publici, din respect față de contribuabili. Ministru a făcut și unele precizări în ceea ce privește proiectul de măsuri fiscal-bugetare, pus astăzi în dezbatere publică.
Întrebat despre rațiunea care a dus la scoaterea prevederii impozitului de 16% pentru întreprinderile care au o rată de rentabilitate de peste 30%, Boloș a precizat că „protejarea micilor afaceri și a mediului de afaceri, este un lucru pe care PNL îl are în doctrină. PNL s-a zbătut să avem această rată a rentabilității eliminată”, a precizat ministrul.
CITIȚI ȘI: