VIDEO | Marcel Boloș: În sectorul bugetar se discută „haide să cheltuim banii, că îi pierdem la sfârşit de an”
This browser does not support the video element.
Guvernul va adopta, cel mai probabil, în ședința din această săptămână un proiect de ordonanță prin care dorește să mai economisească din banii publici. În document sunt trecute tăieri de cheltuieli, la diverse categorii, valabile în noiembrie și decembrie. Citește mai multe aici.
Ministrul Finanțelor a motivat necesitatea unei astfel de ordonanțe de o „datorie morală” a autorităților de a preveni blocarea fondurilor europene. Mai ales că anul viitor este unul „sensibil”, spune Boloș.
Ce ar însemna ca România, anul viitor, să aibă 5.000 de șantiere fără fonduri europene? Nu cred că ar fi de bun augur, fiind un an care, totuși, este un an sensibil din punct de vedere al alegerilor. Dar, dincolo de acest lucru, avem datoria morală să facem tot ce ține de noi ca să nu riscăm blocarea fondurilor europene, adică să nu riscăm să nu mai putem face proiectele de infrastructură de apă, canalizare, de asfaltare de străzi, construcția de autostrăzi, căi ferate, transmite Marcel Boloș.
Deocamdată, România se încadrează în ținta de deficit asumată. Problema este la finalul anului, atunci când se trage linie și se adună toate cheltuielile de funcționare. Și, din cifrele ministrului, cheltuielile din ultimele două luni se triplează față de media lunară, care este de 1,1 miliarde lei. Adică, în lunile noiembrie-decembrie aceste cheltuieli depășesc 4,5 miliarde lei.
Din analizele pe care le-am făcut, cheltuielile autorităților locale și ale aparatului bugetar, în ultima lună din an sau chiar începând cu luna noiembrie au ajuns la de trei, patru ori media lunară din cursul anului.
Pe lângă cheltuielile uriașe înghesuite în ultimele luni ale anului, Boloș se luptă și cu mentalitatea funcționarilor publici, care vor să consume până la ultimul bănuț, doar pentru a nu pierde fondurile.
Nu cred că dă bine și deja suntem obișnuiți ca, în ultimele luni, în sectorul bugetar se discută „haide să cheltuim banii pentru că îi pierdem la sfârșit de an.
CITEȘTE ȘI: