Marți, coaliția de guvernare PSD-PNL a inclus în Legea pensiilor recomandările Comisiei Europene. În acest sens, premierul a declarat la România TV că „a impus un ritm alert” în Guvern pentru a finaliza Legea pensiilor, asumată de România în jalonul 214 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pusă în transparență la Ministerul Muncii.
Ultimele detalii la Legea pensiilor au fost discutate de liderii coaliției de guvernare. Marcel Ciolacu a declarat că își dorește ca până pe 20 noiembrie Legea să fie gata. Premierul a explicat că Legea va avea 10 zile de dezbateri după care va urma să meargă în Parlament spre avizare.
„Avem 10 zile procedură de transparență, pe urmă va intra la avizare prin Guvernul României, fiind vorba de jalon, în principiu nu poate să fie inițiativă legislativă și după avizare va fi înaintată Parlamentului și cred că în procedură de urgență ea va trece, eu sper până în data de 20 noiembrie și va trebui fi trimisă la promulgare”, a declarat Marcel Ciolacu la RTV.
Premierul a reiterat că pensiile vor fi indexate cu 13,8%, odată cu rata inflației de la 1 ianuarie 2024. Ciolacu a spus că o mărire ar urma să mai aibă loc în septembrie 2024, atunci când se va termina procedura de recalculare a tuturor pensiilor.
„La 1 ianuarie se aplică o mărire de 13,8% la toate pensiile din România, urmând o mărire în 2024, cred că pe 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a tuturor celor 4.765.000 de dosare de pensie”, a afirmat premierul.
Acesta a adăugat că și pensiile speciale se vor mări cu 13,8%, deoarece Legea ar fi neconstituțională și ar crea discuții dacă ar exclude anumite categorii de persoane.
Calculul pensiei = valoarea punctului de referință x număr total de puncte
La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. (detalii AICI)
Proiectul la Legea pensiilor, poate fi citit integral – AICI.
CITIȚI ȘI: