VIDEO | PSD îl susține pe Marcel Ciolacu la șefia Guvernului, Sorin Grindeanu: Nu am dat un vot azi ca să fie premier peste un an jumate. Despre ce vorbim?

Publicat: 17/11/2021, 12:38
Actualizat: 17/11/2021, 14:55

Consiliul Politic Național al PSD a decis în unanimitate că să susțină pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru poziția de premier. Înaintea ședinței, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, că, mai mult ca sigur, proiectul de progamul de guvernare va fi finalizat miercuri, împreună cu partenerii de negocieri, și social-democrații se întâlnesc azi în Consiliul Politic Național pentru a vota propunerea de premier care va prelua mandatul în prima parte a rotației șefilor din Executiv, scenariu agreat cu cei de la PNL. Liderul social-democrat spune că o eventuală coaliție va fi funcțională dacă se respectă voința românilor exprimată la alegerile generale, câștigate de PSD.

„Consiliul Politic Național al PSD a decis în unanimitate că să susțină pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru poziția de premier”, a anunțat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintel PSD, la finalul ședinței.

„Marcel Ciolacu este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, PSD ca azi, prin votul din CPN, tot în unanimitate, să acceptăm acest sistem de rotație la șefia Guvernului”, a detaliat Sorin Grindeanu, în conferința de presă care a urmat ședinței.

Sorin Grindeanu: „Ne aflăm în postura în care putem să punem condiții”

Întrebat de ce conducerea partidulului nu a decis și ordinea în care să vină prin rotație premierii desemnați de partid, Sorin Grindeanu a subliniat că e un lucru de la sine înțeles că vor ca Marcel Ciolacu să ocupe primul aceastră funcție.

„Astea sunt lucruri de la sine înțelese, doar nu credeți că am dat un vot astăzi pentru Marcel Ciolacu premier ca să fie peste un an jumate. Adică despre ce vorbim? Noi nu avem nevoie de încurajări și terapii de grup în interiorul CPN-ului, noi nu suntem la Alcoolicii Anonimi. Astea sunt lucruri evidente, care cred că sunt de la sine înțelese și nu au nuanțe. Știți foarte bine poziția noastră, aceea de a da primul premier, nu e poziția noatră, e poziția dată de români prin voturile de la alegerile parlamentare de anul trecut”, a spus Sorin Grindeanu.

În cazul în care, în urma negocierilor, reprezentanții PSD nu obțin ceea ce au fost mandați de partid, prin decizia CPN, atunci rezultatul discuțiilor va fi ulterior supus votului din forul de conducere, iar partidul poate să zică da sau nu, a spus prim-vicepreședintele PSD.

„În acest moment nu avem mandat să renunțăm”, a spus Sorin Grindeanu. „Noi ne aflăm în postura în care putem să punem condiții”, a răspuns social-democratul.

Marcel Ciolacu: „Vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit”

Înaintea ședinței în care a fost mandat de partid să fie desemnat premier, Marcel Ciolacu spunea că, dată fiind voința poporului care a dat PSD câștigător la alegeri, e normal ca social-democrații să fie primii care ar prelua funcția de premier, prin rotație.

„Cred că deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuții în ceea ce privește primul ministru. Mi-aș dori un program de guvernare clar cu prioritățile și urgențele românilor din acest moment, ținând cont că va veni iarna și să ne pregătim pentru valul 5 și pe urmă un program de guvernare pe termen mediu până în 2024”, a spus Marcel Ciolacu, înainte de începerea ședinței.

„Astăzi mai mult ca sigur că se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele, şi social, şi Justiţie. Mai mult ca sigur PSD va face astăzi un Consiliu Politic Naţional, unde va decide cine va fi prim-ministrul desemnat, aşa cum am şi spus că o să o facem, dar cel mai important este să nu construim ceva neţinând cont de absolut nimic, numai de interese personale. Trebuie să ţinem cont în primul rând de voinţa românilor. Vă reamintesc că PSD a câştigat alegerile generale. Dacă vom construi ceva normal şi vom ţine cont în primul rând de voinţa românilor, sunt ferm convins că va fi o coaliţie funcţională şi vom avea un guvern al României eficient”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

Astfel, el a spus că, „din moment ce PSD a câştigat alegerile generale, este normal să solicite ca primul premier din rotaţie să fie la social-democraţilor”. În consecință, conducerea partidului va veni cu o propunere de premier. „Vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit”, a spus Marcel Ciolacu referitor la negocieri.

Președintele PSD a spus că Florin Cîțu nu poate veni acum premier, după ce a fost demis. Conducerea PNL a decis, marți seara, că propunerea partidului de prim ministru este liderul liberal, care să fie și primul premier din rotație.

Structura mandatelor din Parlament

Pentru a fi învestit, propunerea de Cabinet trebuie să primească 234 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, același care a demis Guvernul Cîțu, în 5 octombrie. Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi (PSD, PNL, UDMR, minorități).

Dacă se ajunge la vot și și această propunere cade, președintele poate, dar nu e obligat, să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate.

Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:

Camera Deputaților:

PSD – 110 membri

PNL – 79 membri

USR – 55 membri

AUR – 30 membri

UDMR – 20 membri

Minorități – 18 membri

Neafiliaţi – 18 membri

Senat:

PSD – 47 membri

PNL – 38 membri

USR – 25 membri

AUR – 13 membri

UDMR – 9 membri

Neafiliaţi – 4 membri

Total formațiuni

PSD – 110+47=157

PNL – 79+38 = 117

USR – 55+25 = 80

AUR – 30+13 = 43

UDMR – 20+9-=29

Minorități – 18

Neafiliați – 18+4 = 22

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu