Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Marcel Ciolacu așteaptă o nouă soluție pentru prețurile din energie: „Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern”

VIDEO | Marcel Ciolacu așteaptă o nouă soluție pentru prețurile din energie: „Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a transmis, luni, că așteaptă o soluție pentru situația prețurilor din energie – care ar trebui aprobată în Executiv în următoarele zece zile calendaristice – continuând în același timp să critice procesul de liberalizare al pieței, care a fost definitivat în legislatura anterioară, înainte de ca social-democrații să intre la guvernare.

Liderul social-democrat a spus, luni dimineață, că așteaptă cu toții soluția de la ședința interministerială privind situația din energie. El a reluat atacul asupra procesului de liberalizare, care, spune el, a dus la reinventarea „băieților deștepți” din energie.

„Să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”

„Din punctul meu de vedere și al Partidului Social Democrat, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energie este deja vândută – și am văzut că această liberalizare, să nu-I mai spun tâmpită – haotică, cum spune BNR – a dus de fapt la inventarea din nou a băieților deștepți din energie: A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare – și chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat pe cine vizează afirmația lui, cine ar fi putut să facă acest lucru, șeful PSD a răspuns: „Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei”.

„Nu știu, e posibil să fie o scăpare a ministrului”, a spus el când jurnaliștii au indicat acest membru al Guvrernului, „dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei, a actului legislativ, vin cu ordonanța de urgență”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Întrebat dacă ministrul Energiei ar trebui să mai rămână în funcție, Marcel Ciolancu a spus că, în opinia lui, în acest moment Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioadă următoare, când energia nu este vândută, exprimându-și părerea că este cazul să vină cu o perspectivă până în 2025.

Marcel Ciolacu crede că, cel puțin pe zona casnică, trebuie venit cu o nouă reglementare privind compensarea facturilor/plafonarea prețurilor, având în vedere sumele care ar urma să fie acoperite de stat.

„Punctul meu de vedere este ca până la 1 septembrie să se vină cu un alt act normativ. Această compensare și această ordonanță – și v-am zis doar o scăpare din ea, cu acel preț mediu – nu cre că mai este de actualitate, ținând cont de impactul deja solicitat de Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul Românei”, a spus liderul PSD. El a adăugat că prețul energiei pentru consumatori nu se va schimba.

„Dacă venim cu modificări, categoric”, a răspuns Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă statul are capacitatea de a acoperi compensările până la finalul anului.

„Guvernul Românei, statul român, trebuie să găsească soluții pentru a menține acest preț de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh și va găsi aceste soluții”, a spus Marcel Ciolacu.

„Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac ședințe pe la Sinaia unde hotărăsc ca vinovații să fie ANRE și să înceapă un atac la adresa lui Ciolacu, Grindeanu și Rafila – nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet, totuși politica înseamnă mai mult decât un sport alb și ușor – Dar adevărul e unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei. Politica în Sănătate o face Minisiterul Sănătății, de aceea avem ministere. Legislația secundară, după ce eu (Guvern – n.r.) am dat ordonananța, eu minitrul Energiei promovez actul normativ în Guvern, pe urmă în aplicare o pun cei de la ANRE Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă. Dar – ca să știm tot tabloul și tot adevărul – OPCOM, de exemplu, domnul Ionescu i-a avertizat pe domnul Cîțu (fostul premier PNL, n.r.) și Virgil Popescu (ministrul Energiei, n.r.) despre ce se va întâmpla în energie în perioada următoare și nu s-a luat nicio măsurăm dimpotrivă, dar i-au râs în nas”, a spus Marcel Ciolacu.

Preț de patru ori mai mare pe bursă

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 1.813 lei pe MWh în luna iulie 2022, ceea ce reprezintă o valoare de aproape patru ori mai mare comparativ cu preţul mediu înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 462 lei pe MWh, arată raportul lunar publicat de operatorului bursier.

Creșterea prețului mediu de închidere a pieței în iulie 2022 a fost în creștere cu peste 290% față de iulie 2021, potrivit raportului Opcom. De la media de 1.813 lei pe MWh în luna iulie 2022, prețul energiei pe piața spot cu livrale luni, 22 august, a ajuns la o medie de 2.744,06 lei pe MWh, potrivit Opcom. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Cele mai recente date oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), pentru luna iulie, arată o încetinire a ratei anuale a inflației față de valoarea din luna precedentă, dar sunt în continuare scumpiri față de iunie, în medie de 0,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este de 15%, conform datelor agregate de INS, după ce, în iunie, aceasta ajunsese la 15,1%.

Cele mai mari scumpiri, față de anul trecut, sunt în continuare la gaze, chiar daca mai reduse, de 70,1%, iar la energie, de 15,47%. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei ajunsese, comparativ cu luna iunie 2021, cu 15,1%, potrivit INS. Creșterea la energie electrică a fost de peste 17% în acest interval, în timp ce la gaze naturale a fost de aproape 90%, și asta luând în considerare și prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Avertismentele furnizorilor

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a atras atenția recent că prețurile gazelor și implicit ale electricității vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite, dar nu este cel mai dramatic lucru care li s-ar putea întâmpla consumatorilor în această iarnă.

Săptămâna trecută, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie a reclamat că autoritățile au alocat fonduri insuficiente în cel mai recent proiect de rectificare bugetară pentru decontarea programului guvernamental de plafonare a prețului la energie. Potrivit unui comunicat transmis marți de cele mai importante grupuri din piață, rectificarea bugetară este sub 25% din necesarul pentru finanțarea plafonului la energie și expune la un risc major capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic.

„Până în momentul de față am jucat „bambilici” cu furnizorii și asta s-a putut pentru că încă nu am intrat în iarnă și cantitățile de gaz și energie vândute sunt mici. În momentul în care aceste cantități vor devenii semnificative, furnizorii nu vor mai putea face pe agenții de împrumut din umbră ai statului (bâncile nu vor mai finanța furnizorii datorită riscului ridicat pe care aceștia îl prezintă) și probabilitatea blocajului financiar pe piața gazelor și a energiei va fi iminent. Bucuria statului că protejează consumatorii cu banii altora este aproape de se încheia și continuarea acestui joc periclitează siguranța aprovizionării cu gaze”, spune Dumitru Chisăliță.

Potrivit ACEU, suma prevăzută prin actualul proiect de rectificare bugetară, de 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei, reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister, de 31 de miliarde lei, pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferențelor dintre prețul real al facturilor consumatorilor non-casnici și prețul plafonat al energiei, atrag atenția reprezentanții ACUE.

În plus, potrivit acestora, suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, de 7,3 miliarde pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale  pentru întregul capitol de „Asistență socială” este mult sub necesarul de finanțare estimat de Federația ACUE la solicitarea autorităților – respectiv de 8,4 miliarde lei – pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferențelor dintre prețul real al facturilor consumatorilor casnici și prețul plafonat al energiei.

Ce prevede schema în vigoare

Ordonanța de urgență în vigoare privind schema de ajutor pentru facturile la curent și gaze a fost adoptată de Guvern pe 18 martie, la finalul perioadei de acoperire a primei ordonanțe care a acordat facilități românilor și companiilor la plata facturilor, care a acoperit perioada sezonului rece.

E vorba de Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative institutuie cadrul viitoarelor ajutoare oferire de stat consumatorilor casnici și non-casnici, în contextul creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale

Ordonanța prevede limite de preț, la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici și non casnici, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici și de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică (…)”, conform actului normativ.

Astfel, la energie electrică

prețul final factruat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii nonasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fărp limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și