VIDEO | Marcel Ciolacu: Bariera Schengen e ultima rămășiță a divizării Europei

Publicat: 02 10. 2023, 20:04
Actualizat: 02 10. 2023, 20:06

Premierul Marcel Ciolacu a sărbătorit Ziua Unității Germaniei, alături de președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și alte oficialități germane și române.

În discursul său din cadrul evenimentului, premierul a remarcat „impulsul relațiilor politice și economice” dintre cele două state, în ultimul an.

Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia noastră. Schimburile comerciale au depășit anul trecut 40 miliarde de euro. Peste 25.000 de firme cu capital german sunt înregistrate în România și contribuie la dezvoltarea țării noastre. Există încă un potențial semnificativ neexploatat pentru creșterea și diversificarea comerțului bilateral și a investițiilor. Este important să valorificăm oportunitățile create de remodelarea comerțului internațional, de transformarea digitală și tranziția verde și să ne adaptăm împreună la economia viitorului.

Relația strânsă de prietenie româno-germană nu se datorează doar diplomaților și politicienilor. Este și meritul comunităților germene, respectiv române din cele două state, pentru că „omul sfințește locul”, consideră Ciolacu.

Valoarea relațiilor româno-germane este amplificată și de puntea umană realizată de comunitatea românească din Germania și de cea germană din România. Noi obișnuim să spunem că „omul sfințește locul”! Cred că acest proverb românesc este foarte potrivit și pentru reprezentanții celor două comunități care, prin activitățile desfășurate, asigură o legătură emoțională puternică între țările noastre.

Prim-ministrul a subliniat sprijinul Germaniei pentru România, de-a lungul vremii, atât în demersurile noastre de a deveni membri ai NATO și UE, cât și în drumul către Schengen.

Suntem azi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene și ai NATO. Ne bucurăm de consecințele apartenenței la comunitatea de valori occidentale, dezvoltare economică, un trai mai bun pentru cetățenii noștri, mai multă securitate. Datorăm o parte din aceste realizări sprijinului constant oferit de Germania. Această barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămășiță a divizării Europei.

Sursa: captura foto

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Ciolacu nu se lasă intimidat de presiunile operatorilor de jocuri de noroc: Nu am nicio problemă cu amenințările din industria păcănelelor

VIDEO | Guvernul alocă 50 de milioane de lei pentru a rezolva problema salariilor de la Complexul Energetic Hunedoara