Marcel Ciolacu a vorbit, marți seară, despre stadiul legii pensiilor generale. Acesta a spus că are în lucru la Ministerul Muncii, 3 variante privind legea pensiilor, drept pentru care încă nu a trimis ultima formă către Comisia Europeană.
Premierul României vrea să combată inechitățile din sistemul de pensii. Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, că va căuta o formulă cât mai convenabilă în ceea ce privește legea pensiilor generale, care să combată „inechitățile foarte mari între pensiile foarte mici și cele foarte mari”.
Nu a ajuns forma finală la Bruxelles. S-au discutat principiile. Există în lucru 3 variante ale legii, iar atât noi cât și Comisia Europeană suntem de acord că există inechități foarte mari între pensiile foarte mici și cele foarte mari, a precizat primul ministru.
De asemenea, premierul a transmis că măsurile fiscale propuse de guvern duc împreună cu legea pensiilor la un echilibru social. Ciolacu a spus că nu va putea să taie pensia în mod egal celui care are pensie 100.000 de lei ca celui care are 1000 de de lei. Premierul a precizat că pensiile ar urma să fie mărite minim cu inflația: „Vom vedea anvelopa la sfârșit de an”.
„Toată lumea caută un echilibru social și măsurile fiscale duc la un echilibru social (…) Nu pot să tai pensia în mod egal celui cu 100.000 de lei ca celui cu 1000 de lei”, a spus Marcel Ciolacu.
Ciolacu a precizat și când își propune ca legea să intre în vigoare. El vrea ca de la 1 ianuarie, legea pensiilor generale să fie deja pusă în aplicare.
Premierul României nu i-a menajat deloc pe foștii guvernanți pe care i-a acuzat că au ținut la secret prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a spus că inclusiv Comisia a înțeles cât de greu îi este României să facă toate cele 3 reforme odată, așa cum prevede PNRR-ul în cererea de plată numărul 4.
Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta de la 1 ianuarie să fie în vigoare. De ce? În primul rând că existau niște filosofii care au prins cele 3 mari reforme. Noua lege a salarizării. Noua lege a pensiilor. Si noua lege privind reforma fiscal-bugetară. Nu le-a prins Ciolacu domne, ei le făceau la secret. Noi ceream arătați-ne ce scrieți în PNRR, ei le treceau în cererea de plată nr 4. Și Comisia a zis că e greu de venit cu toate 3 odată, a punctat premierul.
Acesta a precizat că își dorește o mărire diferențiată a pensiilor, în funcție de valoarea acesteia: „Vom merge până la capăt ca la sfârșitul anului să avem o nouă lege a pensiilor. E normal ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu același procent pensiile mici cu pensiile mari”, a conchis Marcel Ciolacu.
CITIȚI ȘI: