Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Marcel Ciolacu, despre discuțiile pe baza noilor măsuri fiscale: „Mi-aș dori să ieșim din zona de sloganuri”. Ce spune liderul PSD despre plafonarea prețului la carburanți

VIDEO | Marcel Ciolacu, despre discuțiile pe baza noilor măsuri fiscale: „Mi-aș dori să ieșim din zona de sloganuri”. Ce spune liderul PSD despre plafonarea prețului la carburanți

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a dat o serie de clarificări privind discuțiile din coaliție, înainte de o nouă reuniune în care ar urma să fie decise, conform declarațiilor publice, noi măsuri fiscale, cu impact asupra populației și companiilor.

Marcel Ciolacu a admis, marți, că măsura de compensare a prețului carburanților, cu 50 de bani la fiecare litru, a fost decisă în coaliție, ca răspuns la întrebările presei după afirmațiile de luni ale liderului PSD, urmate de replica președintelui PNL, Nicolae Ciucă.

După ce Marcel Ciolacu argumentase, dimineața, că varianta plafonării prețurilor la carburanți era mai potrivită  pentru gestionarea scumpirilor abrupte de la pompă, Nicolae Ciucă replicase, după-amiază, că măsura de compensare a fost aprobat de Guvern după ce a fost discutată în coaliție și este varianta pe care o poate susține bugetul, luând în calcul și impactul asupra industriei, pentru o primă perioadă de 3 luni, după care va fi reanalizată.

„Este o măsură – am venit cu acești 5 lei la 10 litri – este o măsură discutată, am avut fiecare opinii, am zis să vedem cu funcționează și pe urmă o să ne întâlnim, cred că miercuri, din nou, în coaliție, și vom discuta asupra efectelor”, a spus Marcel Ciolacu, în Parlament, ca răspuns la întrebările presei privind discuțiile din coaliție.

Liderul social-democrat a subliniat, din nou, că România are acum al doilea cel mai mic preț la carburanți din Europa.

„Important este și trendul, dacă ne menținem în acest preț, cumva să nu mai crească acest preț și aici au fost discuțiile și cred că aici este fondul”, a spus Marcel Ciolacu. Referindu-se la o posibilă plafonare, cum a lăsat de înțeles luni – „Rămân la părerea că, dacă se intră iarăși într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție, la fel cum a fost și la energie, unde s-a venit cu compensare” – Marcel Ciolacu a spus că, după discuția pe această variantă, PSD și el personal a fost acuzat că e comunist. „Acum am văzut Statele Unite și Franța că sunt mai comuniști decât mine, vor plafonare la țiței. Repet, poate unii au voie să fie comuniști, eu nu”, a afirmat liderul social-democrat.

Marcel Ciolacu a spus că se mai pot lua și alte măsuri pentru gestionarea scumpirii carburanților, care sunt analizate, cu excepția intervenției asupra accizei, care, din cunoștințele sale, nu mai poate fi micșorată, deoarece România se situează la minimum agreat de către Comisia Europeană. „Mai mult ca sigur că Guvernul nu va veni cu indicele de inflație de actualizare a accizei și atunci nu va duce la o nouă creștere. Important este că acum avem un preț stabil, care nu mai crește, dimpotrivă, a scăzut. Haideți să vedem și să rămânem în această zonă”, a adăugat Marcel Ciolacu.

„Dacă vrem să ne comparăm cu Rusia, rămânem cu această taxă unică”

„Mi-aș dori să ieșim din zona de sloganuri”, a răspuns Marcel Ciolacu la întrebarea privind discuțiile contradictorii din coaliție privind noile măsuri fiscale.

„Să mai iertați, dacă vrem să ne comparăm cu Rusia, rămânem cu această taxă unică. Dacă vrem să ne comparăm cu Europa, vedem că 99% din țările din Europa au impozitare progresivă. Nu am spus niciodată și nu spun nici astăzi: impozitarea progresivă nu va fi implementată nici anul acesta și cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție”, a reiterat liderul PSD, amintind de nevoia de creștere a gradului de digitalizare al ANAF, Vamă și autoritățile locale.

„N-am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franța, nici în Germania, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există impozitarea progresivă”, a spus Marcel Ciolacu, cu referire la declarațiile de luni ale liderului liberal, precizând că sunt discuții și nu o ruptură în interiorul coaliției.

„Avem nevoie, în situația economică în care ne găsim, în situația de criză, cu toate efectele și cu tot ceea ce înseamnă impact pe viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ținând cont că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze și ținând cont de faptul că, pentru a putea să menținem o economie stabilă și echilibrată avem nevoie de investiții, nu cred că este momentul în momentul de față să venim cu taxe și impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinței de a investi și de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a declarat, luni, Nicolae Ciucă.

„M-am uitat azi noapte la stele, nu am primit niciun semnal”

Marcel Ciolacu a reiterat susținerea pentru supraimpozitarea pensiilor speciale – fiind incorect și nesustenabil ca cineva să câștige mai mult la pensie decât în activitate -, iar despre excepțiile fiscale a afirmat că acestea „nu au fost visate de vreun parlamentar, ci sunt rodul unor influențe pe o perioadă de 30 de ani, în care toată clasa politică s-a implicat și acum a venit momentul adevărului, aceste crize suprapuse, când trebuie să facem ceva”.

La întrebarea presei privind procesul de evaluare a miniștrilor – care, așa cum a spus premierul va fi gata până la finalul săptămânii – și semnale  despre posibile probleme sau remanieri ale membrilor PSD ai Executivului, Marcel Ciolacu a spus: „nu, m-am uitat azi noapte la stele, nu am primit niciun semnal. Din punctul meu de vedere, nu (nu sunt miniștri PSD care ar urma să fie remaniați – n.r.), dar e atributul primului ministru”, a conchis Marcel Ciolacu.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele