Premierul Marcel Ciolacu a comentat, marți, eliminarea părții de granturi din PNRR, solicitată de România, prin cererea de ajustare a planului. Cauza, în opinia lui Ciolacu, este „prostia unui accident” care a fost premier. Șeful Executivului, dă asigurări că marile proiecte rămân în picioare.
România a fost nevoită să reducă 2,1 miliarde din PNRR, dar n-a decis Guvernul Ciolacu, a subliniat ministrul Transporturilor, aflat cu premierul pe șantierele Autostrăzii Moldova.
Asta fiind cauza. Da, adică prostia unui accident care a fost la un moment dat prim-ministru. Asta este cauza, care sunt efectele? Le vedem acum, a spus Ciolacu.
Și Sorin Grindeanu l-a arătat cu degetul pe Florin Cîțu, fost premier al României, care a înaintat Planul Național de Redresare și Reziliență Comisiei Europene.
Noi plătim acum factura de a scoate și a reduce cu 2,1 miliarde de euro din zona de granturi, pentru că a fost, cum spunea domnul prim-ministru, a fost unul deștept în trecut, care e și cu gură mare acuma.
Sorin Grindeanu a transmis că nu se pierd bani europeni pe parte de transporturi. Nimic nu se pierde, proiectele se mută și au în continuare acoperire financiară din fonduri europene, pe alte tipuri.
Pe transporturi, tot ceea ce înseamnă achiziții care erau prinse pe PNRR pe material rulant, le-am mutat pe fondul de modernizare. Deci, acele lucruri vor fi făcute în continuare pe fonduri europene.
Premierul a explicat că decizia privind scoaterea anumitor proiecte a fost una interministerială, în funcție de faza acestuia.
Proiectele pe construcție și modernizare a spitalelor au fost mutate pe finanțare prin Banca Europeană de Investiții, cu „dobândă mică”, a spus Ciolacu.
Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila, că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, n-aveau nici studiu, aveau o schiță și o sumă, cam atât ar fi trebuit pentru acel spital. Acel spital se va face. Trece pe fonduri europene și pe împrumut BEI.
Pentru spitalele care au rămas pe listă este nevoie de un „heirup” din partea autorităților, să le termine până în 2026.
Vă dau un exemplu: era spitalul de la Gerota, o investiție majoră, aproape peste 200 de milioane de euro. Nu se finaliza până în 2026. Cele care au rămas pe listă și despre care s-a discutat la Comisie, acolo trebuie un heirup pentru a fi finalizate până în 2026. Vorbim și de construcție și de utilarea spitalelor.
Sursa FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu
CITEȘTE ȘI: