Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara: „Plec optimist de aici. Oamenii își vor lua salariile”

VIDEO | Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara: „Plec optimist de aici. Oamenii își vor lua salariile”

Marcel Ciolacu s-a întâlnit, vineri, cu sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara. De acolo, premierul a dat asigurări că minerii își vor primi salariile și a spus că situația de la Valea Jiului îl preocupă.

În ultima perioadă  Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu dificultăți atât în ce privește plata salariilor, dar și cu greve din partea minerilor din Valea Jiului, respectiv de la Mina Băița. Conform premierului, aproximativ 2.000 de angajați se află în subordinea Complexului, aici unde a mers personal să deblocheze situația.

S-au deblocat mai repede lucrurile și am intrat într-o într-un ritm mai mai alert. Cu certitudine am fac luni ședință extraordinară doar cu acest punct pe ordinea de zi. Vedem dacă nu o mai intervină și alte puncte, dar deja Ministerul Energiei și-a făcut treaba, a precizat șeful Executivului.

De altfel, premierul a precizat că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, poate veni în Guvern pentru a putea da luni ordonanța de urgență care ar urma să ajute cu bani din Fondul de Rezervă al Guvernului, pus la dispoziția primului-ministru, salariații Complexului Energetic Hunedoara. (detalii AICI)

„Deci din acest moment și dânsul (n.r Sebastian Burduja) poate face ordonanța. Începem devenim o echipă, mai ales când oamenii chiar au nevoie de ajutor într-un moment destul de de delicat. Vorbim de peste 2000 de oameni”, a punctat premierul.

Ciolacu a transmis că România are la dispoziție peste 500 de milioane de euro, bani proveniți de la Comisia Europeană, prin Fondul pentru o tranziție justă, pentru a facilita eliminarea cărbunelui până în anul 2032, angajament la care și țara noastră a luat parte. Totodată, acesta a precizat însă că proiectele în județul Hunedoara nu s-au concretizat în acest sens, și că de aceea este necesar un plan pe termen scurt.

O vedem cu proiectele și pe fondul de modernizare cum venim. Este pe tranziție justă și aici dl. președinte Nistor a insistat foarte mult. Avem peste 500 de milioane de euro. Știți bine încă nu s-au creionat proiectele pe județul dvs. și o o facem un o perspectivă și pe termen scurt. Dar ce cel mai important este perspectiva pe termen lung. Nu este singurul caz din Europa ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, a punctat Marcel Ciolacu.

Proteste la mina Băița

Minerii de la Mina Băița au declanșat pe 21 septembrie, un protest spontan. Ei sunt nemulțumiți că angajatorul nu și-a respectat promisiunea privind plata salariilor restante, angajații refuzând să intre în mină. (detalii AICI)

Sindicatul Mina Băița, afiliat la Federația Sindicatelor din România care este membră BNS, atrăgea atenția asupra faptului că „angajatorul înregistrează periodic restanțe la plata drepturilor salariale ale minerilor și personalului auxiliar”.

Tribunalul BIHOR a declarat greva inițiată de Sindicatul Mina Băița (membru BNS), ca fiind legală. Asta după ce, ca urmare a protestului organizat de mineri, angajatorul VAST BAIȚA PLAI SA a solicitat instanței să declare oprirea lucrului ca fiind nelegală, chemând în instanță sindicatul și pe președintele acestuia în nume propriu – acestea reprezentând una din multele presiuni pe care angajatorul le realizează constant asupra sindicatului și reprezentanților acestuia.

Vast Băiţa Plai SA, exploatează minereuri de cupru de pe platforma Băiţa Plai și este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC.

CITIȚI ȘI:

Cu ce s-a întors acasă Cătălin Predoiu de la Bruxelles? Consiliul JAI a agreat un regulament privind migrația

VIDEO | Nicolae Ciucă, discurs împotriva populismului la Dublin: „Politicienii trebuie să recâştige încrederea oamenilor”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și