VIDEO | Marcel Ciolacu, la Capitoliu: „România rămâne o sursă de stabilitate la Marea Neagră” / Ce se întâmplă cu Visa Waiver
This browser does not support the video element.
Delegația guvernamentală, condusă de premierul Marcel Ciolacu, a început seria de întâlniri pe care la are programate, marți, cu membri ai Camerei Reprezentanților.
Prima dintre acestea a fost cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, republicanul Mike Rogers și democratul Adam Smith.
Cu acest prilej, șeful Executivului a mulțumit pentru nivelul excelent al dialogului politic bilateral, precum și pentru contribuția Congresului Statele Unite ale Americii la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și a subliniat importanța dezvoltării acestuia pe mai multe dimensiuni, cum ar fi domeniile apărării, securității, energiei, comerțului și investițiilor.
Șeful Guvernului României a discutat cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților despre situația din regiunea Europei de Est, respectiv evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre dar și din Orientul Mijlociu, se arată într-un comunicat al Executivului.
Parteneriatul nostru Strategic cu SUA este și va rămâne unul dintre pilonii politicii externe și de securitate a României. Țara noastră rămâne o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre și va contribui în continuare la consolidarea și apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli, le-a spus premierul Marcel Ciolacu interlocutorilor.
În vizita sa de lucru în SUA, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu reprezentanți ai industriei de apărare din Statele Unite ale Americii, respectiv de la compania Lockheed Martin.
La discuții, premierul a subliniat importanța colaborării cu companiile americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională de apărare, precizează comunicatul Guvernului.
Lockheed Martin este un jucător important în piața globală de apărare cu care dorim să extindem colaborarea pentru realizarea de proiecte complexe în diverse domenii, prin transfer de tehnologie la cele mai înalte standarde, a afirmat șeful Executivului.
De la Washington, premierul și-a exprimat bucuria că oficialii americani înțeleg situația dificilă prin care trece România.
Ce mă bucură este faptul că toți congresmenii cu care ne-am întâlnit înțeleg situația dificilă prin care trece și România, și toată lumea, dar absolut toată lumea ne mulțumește pentru suportul pe care l-am arătat atât Ucrainei și mai ales Republicii Moldova.
„Toți românii să facă eforturi pentru programul Visa Waiver”
După întâlnirile de luni cu Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin şi cu Secretarul de Stat Antony Blinken, premierul Ciolacu a transmis românilor că deadline-ul pentru renunțarea la vize va fi 2025.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că România contează pe sprijinul Congresului în acest sens.
Introducerea proiectului de lege privind eligibilitatea României pentru a participa la Programul Visa Waiver a constituit pentru noi un semnal pozitiv și un îndemn să accelerăm pregătirile pentru aderare. Dorim înregistrarea de progrese substanțiale în acest dosar, astfel încât anul viitor să îndeplinim condițiile pentru includerea în Programul Visa Waiver a afirmat prim-ministrul.
Chiar dacă a găsit susținere în Congresul american, marți, șeful Guvernului a transmis un mesaj românilor, de implicare în acest proces.
Știți foarte bine că pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congresmen în parte, absolut toată lumea ne susține. Mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic. Aici va trebui să facem un efort, nu numai al statului român, al nostru, al tuturor românilor, dacă vrem cu adevărat să închidem această discuție la sfârșitul anului 2024, să fie în aplicare în anul 2025.
CITEȘTE ȘI: