Premierul Marcel Ciolacu își dorește să continue reformele pentru România. Acesta precizează că reformele atât în ce privește Legea salarizării, cât și Legea pensiilor, țin de cererea de plată numărul 4 din PNNR, bani pe care România nu își poate permite să îi rateze.
Prezent luni la inaugurarea noului Amfiteatru al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în contextul deschiderii noului an universitar, premierul Ciolacu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor pe marginea ultimelor reforme de pe masa Executivului.
Premierul a precizat că cele 3 mari reforme avute în vizor și negociate cu Comisia Europeană, sunt trecute de vechii guvernanți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta îi numește pe USR-iști drept „ipocriți”, având în vedere că au atacat la CCR pachetul fiscal-bugetar, mai ales în condițiile în care aceste reforme sun legate de cererea de plată numărul 4.
În cererea de plată numărul patru avem trei reforme majore: legea pensiilor, legea salarizării și reforma fiscală. Sunt acuma niște ipocriți care au atacat la CCR măsurile fiscale la pachet cu combaterea evaziunii și cu reforma bugetară, uitând că ei au trecut aceste lucruri în jalonul de la reforma fiscală, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a făcut referire și la stadiul Legii pensiilor, aflată pe masa Ministerului Muncii și care se discută cu partenerii europeni forma finală a acesteia.
„Trebuie intervenit major în combaterea evaziunii și în reforma bugetară și cred că prioritatea unu a Ministerului Muncii trebuie să fie în acest moment, legea pensiilor, urmând pe urmă să începem și pașii cu legea salarizării. Asta nu înseamnă că proiectele sunt abandonate, se lucrează în paralel”, a precizat premierul.
Liderul PSD a mai precizat că a fost o discuţie între cei de la Ministerul Muncii şi cei de la Comisia Europeană, „urmând să închidem legea şi pe urmă să venim cu prima lectură”. Întrebat dacă îi asigură pe pensionari că legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, premierul a răspuns:
„Eu îmi doresc foarte mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Dacă, Doamne fereşte, din acest hăţiş, să fie la CCR, oricum voi veni în locul legii cu un ajutor one off care va acoperi legea”.
De asemenea, premierul a explicat, dacă din 2024 vom avea pensii şi salarii minime diferenţiate, că în cazul în care „se intervine one-off, atunci va fi diferenţiat”. Acesta a răspuns că „și în lege, principiile pe care le cer cei de la Comisia Europeană sunt în această direcţie”.
CITIȚI ȘI:
Subiectul listelor comune PSD-PNL intră în coaliție. Marcel Ciolacu: Nici n-am apucat să vorbim