VIDEO | Marcel Ciolacu nu mai vrea pensii de 1.980 de lei. „Este inuman”. Premierul promite creșteri de pensii „în această guvernare”
This browser does not support the video element.
Premierul Marcel Ciolacu insistă că este nevoie de sustenabilitate pentru creșterea pensiilor. Conform noii legi adoptate de Guvern pe 9 octombrie pensiile ar crește de două ori anul viitor.
Dar cu ce bani? Asta discută coaliția, luni după-amiază.
Înainte de reuniune, Ciolacu a vorbit despre pragul de sărăcie din țara noastră și despre respectul pentru cei care au muncit. Premierul a mărturisit, într-un discurs în fața primarilor la Summitul Autorităților locale, că nu și-a prins bunicii în viață.
Eu n-am prins niciun bunic în viață și acum nu mai am părinți în viață. Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie, repet, medie, de 1980 de lei, vă anunț că nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate așa ceva! Cu adevărat, trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025-2026, echitabilă. Trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât și la nivel local, a spus Ciolacu.
„Mă, care sunt alternativele voastre?”
Cu cinci luni înainte de începutul campaniei electorale pentru primul scrutin de alegeri din cele 5 de anul viitor, politicienii se bănuiesc unul pe altul că folosesc subiectul pensiilor cu scopul de a-și mări capitalul de imagine.
De aceea fac apel unii la alții. Dacă Nicolae Ciucă a spus că „nu este un subiect pe care să-l jucăm electoral”, Marcel Ciolacu a îndemnat să nu „intrăm în teme false”, în ceea ce privește pensiile și a arătat cu degetul populiștii.
Sunt multe provocări. Cred că vom încerca și vom reuși anul viitor, mai ales că este un an electoral, cel mai încărcat electoral pentru prima oară de la Revoluție, cu toate cele patru rânduri de alegeri. Să nu mințim oamenii că nu ne influențează deciziile o asemenea presiune. Sunt populiștii care ne văd și în afara Uniunii Europene, nu ne trebuie nici NATO, mai sperie populația că intrăm în nu știu ce războaie, când, de fapt, apartenența la NATO ne conferă stabilitatea și liniștea că nu intrăm într-un război. Oameni buni, când mai vin pe la dumneavoastră, întrebați-i foarte clar: „Mă, care sunt alternativele voastre?”
CITEȘTE ȘI: