Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Marcel Ciolacu rememorează cum a fost semnat contractul pentru podul suspendat peste Dunăre. „Am fost chemaţi de conducerea superioară de partid, înfieraţi proletar”

VIDEO | Marcel Ciolacu rememorează cum a fost semnat contractul pentru podul suspendat peste Dunăre. „Am fost chemaţi de conducerea superioară de partid, înfieraţi proletar”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a rememorat, nostalgic, vineri, la Brăila, alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și europarlamentarul PSD Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, momentul, tensionat politic, în care s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția podului suspendat peste Dunăre.

Se întâmpla în 15 ianuarie 2018, în ziua în care Mihai Tudose și-a pierdut susținerea partidului pentru a rămâne în funcția de premier și și-a depus demisia de la șefia Guvernului. Guvernul Tudose a fost numit  în 29 iunie 2017 – după schimbarea Cabinetului Grindeanu – iar în Cabinetul Tudose, Marcel Ciolacu era viceprim-ministru fără portofoliu.

„Sunt ferm convins, cel puțin presa locală, că v-ați săturat de politicienii care vin în pelerinaj la acest pod. Eu o să vă povestesc ce știu eu de realizarea acestul pod”, a spus Marcel Ciolacu, la Brăila, rememorând ce s-a întâmplat la semnarea contractului, de acum patru ani, în prezența celor doi foști premieri, consecutivi.

Marcel Ciolacu și actualul europarlamentar PSD Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, originar chiar din orașul dunărean, au făcut un ocol la sediul Ministerului Transporturilor, unde urma să se semneze contractul, înaintea ședinței partidului condus atunci de Liviu Dragnea, unde urma să li se decidă soarta, a povestit, vineri, actualul lider al social-democraților.

Ulterior, după ședința CEx – unde i s-a retras sprijinului după declarațiile despre unii miniștri făcute fără consultarea partidului – pe site-ul Guvernului a fost publicat anunțul demisiei.

Cabinetul Mihai Tudose / Sursa. Administrația Prezidențială

Cabinetul Mihai Tudose / Sursa. Administrația Prezidențială

„Ne-am urcat în maşină să plecăm spre Guvern să ne luăm pozele copiilor şi ficusul”

Marcel Ciolacu a povestit, în fața presei „filmul” semnării contractului. „Sorin Grindeanu a fost desemnat de partid să fie prim-ministru al României și cred că în fișa de acuzații a fost, cred că e prima oară în care se zice, și faptul că a transferat 500 de milioane de la ITI Delta Dunării (Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării – n.r.), și la recomandarea consiliului județean Tulcea, pentru că acești bani s-ar fi pierdut, s-ar fi dat înapoi la Comisia Europeană, știți mecanismul, în urma unei vizite făcute a Brăila, făcute cu dl Mihai Tudose – erați la Economie, membru al Guvernului”, a povestit actualul lider PSD.

„Știţi, cea mai mare greşeală pe care a făcut-o ,din punctul meu de vedere, PSD, s-a făcut ședința, s-a hotărât ca domnul Grindeanu să nu mai fie prim ministru, să fie domnul Tudose de data aceasta prim ministru, dânsul având inspiraţia să mă ia şi pe mine vicepremier. După câteva luni, cred că egale lunile de mandat între dvs și dl Grindeanu, am fost chemaţi de conducerea superioară de partid, înfieraţi proletar, şi am înţeles mesajul atât eu, cât şi colegul meu Mihai, amândoi ne-am urcat în maşină să plecăm spre Guvern să ne luăm pozele copiilor şi ficusul. Cu adevărat în drum spre Guvern, fără să ştie nimeni, am făcut o deviere aranjată cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, la Ministerul Transporturilor, unde în ultimele ore de mandat al lui Mihai Tudose s-a semnat contractul de la acest pod la care acuma cu toţii venim în pelerinaj”, a detaliat Marcel Ciolacu istoricul trăit personal.

Momentul semnării contractului, în ultimele ore ale mandatului de premier al lui Mihai Tudose, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD, a fost marcat printr-o conferință de presă a cărei înregistrare video este disponibilă  și azi pe contul de Youtube al Guvernului.

Ce prevedea contractul de acum patru ani

Contractul pentru proiectarea şi execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, a fost semnat astfel, la 18 ianuarie 2018, la sediul Ministerului Transporturilor între CNAIR S.A. şi Asocierea ASTALDI S.p.A. – IHI INFRASTRUCTURE SYSTEMS CO. LTD., în prezenţa premierului Mihai Tudose, a Ministrului Transporturilor, Felix Stroe, a ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica, şi a Directorului General al CNAIR, Ştefan Ioniţă, după cum arăta un comunicat al – pe atunci – Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Conform comunicatului de presă de la acea vreme, durata contractului cu o valoare de 1.995.932.260,25 lei, fără TVA  era de 48 de luni, din care 12 luni proiectare și 36 luni executie, iar perioada de garanție a  lucrărilor va fi de 120 luni.

„Este un obiectiv major și din punct de vedere al infrastructurii rutiere de legătură între provinciile istorice, începând cu nordul Moldovei și terminând cu Dobrogea. Este și un element de siguranță națională, dar este și un element de normalitate. Putem fi o țară normală, unde un fluviu nu se mai traversează cu bacul. Felicitări tuturor celor care au muncit”, a declarat atunci premierul Mihai Tudose.

Conform informațiilor oficiale din contractul de proiectare și execuție, podul suspendat va avea o lungime totală de 1.974,30 m, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489,65 si 364,65 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 m de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre.

  • Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.
  • Lățimea totală a podului suspendat de la Brăila va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22,00 metri şi va fi alcatuită din 4 benzi de circulaţie de câte 3,50 m laţime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m laţime, două acostamente de 1,50 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3,00 m. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având laţimi de câte 2,80 m fiecare.
  • Podul suspendat va fi poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).
  • Drumul principal Braila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km şi va fi prevazut cu două benzi de circulaţie pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană şi zona de parapete, pana la km 7+940.
  • Drumul de legatură cu DN22 Smârdan – Măcin, cu o lungime de  4,328 km, va fi prevăzut cu o bandă de circulaţie pe sens. Acest drum urmează să pornească de la  km 7+940 al drumului principal (Braila- Jijila) şi se va intersecta cu DN22 (Smârdan-Măcin).

Conferința de semnare a contractului:

Cel mai mare pod din România și al treilea ca dimensiune din Europa

Conform informațiilor recente oficiale detaliate de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu, investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Pilonii au 192 m înălțime totală de la partea superioară a fundației și sunt localizați în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări și lift, accesul fiind permis din benzile de întreținere localizate pe ambele părți ale tablierului.

La pilonul Brăila sunt 72 piloți de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloți de 38 metri lungime.

În cadrul Master Planului General de Transport, podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030, care va conecta Nordul Munteniei și Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele