VIDEO | Marcel Ciolacu s-a văzut cu șeful Parlamentului Georgian. La discuții au fost propuse proiecte de interconectare cu Georgia peste Marea Neagră
La Palatul Victoria, marți, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Georgian, Shalva Papuashvili, după ce ieri, acesta a fost primit la Senat de Nicolae Ciucă. În cadrul întâlnirii, Ciolacu a vorbit despre importanța conexiunilor maritime în regiune.
Marcel Ciolacu a primit astăzi, la Palatul Victoria, o delegație parlamentară din Georgia, condusă de președintele parlamentului georgian, Shalva Papuashvili. Oficialii celor două state au apreciat dinamica foarte bună a dialogului parlamentar și a relațiilor bilaterale, evidențiind totodată interesul comun pentru extinderea cooperării economice dintre România și Georgia.
Au fost evocate proiecte de interconectare cu Georgia peste Marea Neagră, cum este construcția unui cablu submarin de fibră optică, estimat să fie finalizat în toamna acestui an, dar și dezvoltarea unui coridor verde de electricitate, în baza acordului cvadrilateral semnat la sfârșitul anului trecut de guvernele României și Georgiei împreună cu guvernele din Ungaria și Azerbaidjan.
În cadrul întrevederii s-a discutat și despre înființarea unei rute internaționale de transport între Marea Neagră și Marea Caspică, proiect aflat în curs de negociere.
La Palatul Victoria s-a vorbit și despre perspectivele agendei europene a Georgiei, respectiv, de obținere a statutului de stat candidat la aderarea la NATO. „România rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai agendei europene a Georgiei și ai aspirațiilor sale euro-atlantice”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului român a încurajat eforturile de reformă și progresele înregistrate de Georgia în aceste direcții, evidențiind disponibilitatea României de a-și oferi sprijinul împărtășind din experiența sa de tranziție către UE.
În contextul discuțiilor au fost vizate și teme de securitate din zona caucaziană. Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat sprijinul ferm pentru principiul soluționării pașnice a conflictelor prelungite din regiunile Abhazia și Osetia de Sud, pe baza dreptului internațional și cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Parteneriatului Strategic dintre cele două țări a fost lansat la 11 octombrie 2022, la București, atunci când a fost semnată „Declarația privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia” cu ocazia vizitei oficiale în România a Președintelui Georgiei, doamna Salome Zourabichvili.
La întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu delegația parlamentară georgiană din partea României au participat, de asemenea, vicepremierul Marian Neacșu, senatorul Lucian Romașcanu, deputatul Diana Tușa, consilierul de stat Nicolae Comănescu și ambasadorul României în Georgia, Răzvan Rotundu. Din delegația georgiană au făcut parte reprezentanți ai Parlamentului și ambasadorul Georgiei la București, Tamar Beruchashvilli.
CITIȚI ȘI: