VIDEO | Marcel Ciolacu: „Vor fi pensii care cresc și cu 40%/ Doamna ministru nu a știut să explice foarte bine”

Publicat: 11 12. 2023, 22:38
Actualizat: 11 12. 2023, 23:41

This browser does not support the video element.

Sursa de finanțare pentru cele două majorări prevăzute în legea pensiilor publice a fost inclusă în noua lege a bugetului pe 2024, dă asigurări premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului de la București a ținut să facă o precizare la Digi24, atunci când a fost întrebat de pensiile care vor crește cu 40%, conform declarației ministrului Muncii: „Vor fi pensii care cresc și cu 40%”, nu toate, spune premierul României.

De două ori vor crește pensiile în anul 2024. Prima majorare va veni de la 1 ianuarie, odată cu indexarea de 13,8% a pensiilor, odată cu rata inflației, iar a doua majorare este prevăzută la 1 septembrie, odată cu recalcularea celor 5 milioane de pensii.

În acest context, premierul face câteva precizări: nu toate pensiile vor crește cu 40%, spunând că ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, „poate n-a știut să explice foarte bine”. Totuși, spune Marcel Ciolacu, legea pensiilor este o victorie, deoarece a fost acceptată de Comisia Europeană și scos acel plafon de 9,4% până în 2070.

Nu a spus nimeni se majorează 40% sau dacă cineva a spus poate nu a știut explice foarte bine… Jurnalist: Doamna ministru ne-a spus. Poate n-a știut explice foarte bine. Sunt pensii care cresc și cu 40%…. certitudinea este avem o nouă lege a pensiilor, acceptată în primul rând ca și jalon îndeplinit de către Comisia Europeană, a spus Marcel Ciolacu la Digi24.

Legat de majorarea pensiilor speciale, acestea se vor indexa și ele cu 13,8%, însă doar partea de contribuție, subliniază Marcel Ciolacu. Acesta spune că de vină este USR pentru că a băgat în același coș pensiile ocupaționale cu cele speciale.

Doar partea de contribuție. Iar dacă partea specială depășește partea de contribuție, atunci se scade din partea de contribuție și se echilibrează astfel încât nu creezi deloc…a fost o mare greșeală abordarea făcută de către USR, punând în același coș pensiile ocupaționale, a precizat premierul României.

Marcel Ciolacu subliniază ca a găsit și soluția astfel încât să se facă diferența dintre pensiile ocupaționale și cele speciale: salariul mediu brut pe economie, astfel încât nimeni nu pierde. Potrivit primului ministru, reformele s-au făcut într-un timp scurt având în vedere angajamentele din PNRR, iar asta pe o „gaură” bugetară a guvernărilor anterioare de 6,8%.

„Am găsit soluția ca nu facem diferența între ocupațional și special, cu salariu mediu brut pe economie astfel încât nu se încadrează, piardă cei din MAI și MApN. Deci, toate aceste lucruri au durat, dar culmea, au durat o perioadă foarte scurtă. Haideți să fim corecți. Șase luni….provocările pe care le-am avut eu fără să deranjez pe nimeni….Am luat un deficit de 6,8%, aceleași cifre mi le-a spus și Comisia, adaugă Ciolacu.

Impactul bugetar pentru legea pensiilor este calculat la 15 miliarde de lei pentru indexarea cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și de 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor, care va fi făcută în septembrie. (detalii AICI)

Sursa/ Digi24

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Cum arată bugetul pe 2024, după ce Boloș l-a prezentat liberalilor/ Ciucă: „7,3% din PIB merg la investiții/ Închidem 2023 cu deficit de 5,5%”

VIDEO | Calendarul premierului Marcel Ciolacu privind aderarea României la Schengen: Aerian în martie 2024 și după iulie pe cale rutieră