Premierul Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din România. Aici, șeful Executivului și-a exprimat dorința de a implica unitățile de cult în tratarea persoanelor vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilități sau consumatori de droguri).
În începutul discuției, primul-ministru a oferit un mesaj de unitate mai marilor capi ai cultelor religioase, prezenți la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu a subliniat și rolul cultelor bisericești în viața oamenilor, dar și parteneriatul solid dintre stat și culte.
Avem în România o afiliere religioasă de peste 99%. Acest procent arată clar rolul esențial pe care comunitățile religioase îl au în modelarea vieții sociale, culturale, educaționale, dar, mai ales, spirituale a românilor, a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul le-a transmis mulțumirile sale reprezentanților cultelor, atunci când a venit vorba de scandalurile izbucnite la „azilele groazei”. Acesta și-a exprimat dorința de a implica mai mult cultele religioase în ajutorarea persoanelor vulnerabile.
„Aș vrea să vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră prompt, venit în urma apelului făcut în urmă cu câteva luni, atunci când ne confruntam cu ororile din azilele groazei. Și pentru viitor, vă spun sincer că îmi doresc ca, împreună, să identificăm soluții pentru a valorifica potențialul pe care cultele religioase îl au din acest punct de vedere. Dețineți capacități absolut necesare”, a precizat Marcel Ciolacu.
Nu în ultimul rând, premierul Ciolacu a ținut să precizeze și sprijinul Guvernului pentru renovarea lăcașelor de cult, dar și pentru plata salariilor pentru personalul neclerical. La întâlnirea de luni, a participat și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Vă asigur că nu îmi este străină situația privind salarizarea personalului neclerical, precum și solicitările de majorare la nivelul salariului minim pe economie. (…) Guvernul pe care îl conduc va continua să sprijine construirea și renovarea lăcașurilor de cult, precum și activitățile educative și proiectele culturale ale tuturor cultelor din România, a conchis premierul.
Conform prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă, 18 culte religioase sunt recunoscute oficial în țara noastră.
Potrivit unui studiu „Religiosity and Atheism Index”, realizat de institutul Gallup International, România se află în top 10 cele mai religioase țări din lume. Astfel, România se clasează pe locul șapte în lume, 89% din populație declarând că este religioasă, fiind singura țară din Uniunea Europeană care apare în top 10.
CITIȚI ȘI: